1000 ÖYP Araştırma Görevlisi Kadrosu Hangi Alanlarda Olacak ?
Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğe eklenen düzenleme ileİhtisaslaştırılmış ÖYP'nin detayları belli oldu.
Söz konusu ek madde de ; "Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadroları için belirlenen ilave atama izinlerinin en fazla yüzde yirmi kadarı ilave atama izni, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen öncelikli alanlarda araştırma görevlisi kadrosunda lisansüstü eğitim yaptırılması amacıyla yükseköğretim kurumlarına tahsis edilebilir. Bu kapsamda ilan edilen araştırma görevlisi kadroları için, bu Yönetmelik uyarınca yapılacak ön değerlendirme sonucunda giriş sınavına katılmaya hak kazananlara, giriş sınavı sözlü olarak yapılır. Sözlü giriş sınavı jürisi en az bir öğretim üyesi başka bir devlet üniversitesinden olmak üzere üç öğretim üyesinden oluşur. Sözlü sınav sonucu 70 puanın altında olanlar değerlendirme aşamasına geçemezler. Bu Yönetmelik uyarınca yapılan değerlendirme sonucu başarılı olanların atamaları yürürlükteki mevzuat uyarınca yapılır." hükmü yer almıştır.
Yapılan düzenleme sonucunda;
YÖK tarafından belirlenen öncelikli alanlara, 2016 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile tahsis edilen 5000 öğretim elemanı kadrosundan en fazla 1000 tanesi kadar araştırma görevlisi alımı yapılacaktır.
Söz konusu araştırma görevlisi sınavları yönetmelikle belirtilen yazılı sınavın aksine üniversiteler tarafından SÖZLÜ olarak yapılacaktır.
SÖZLÜ sınavda 70 puan şartı getirilmiştir.
ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ KADROLARINA KİMLER BAŞVURABİLECEK ?
Araştırma Görevlisi kadrolarına başvurabilmek için:
-İlana ilk başvuru tarihi itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak,
-ALES’ten en az 70 puan sahibi olmak,
-Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (YDS) en az 50 puan veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan sahibi olmak.
PEKİ BU 1000 KADRO HANGİ ALANLARDA VE ÜNİVERSİTELERDE OLACAK ?
ÜNİVERSİTE ADI ALAN ADI
1-Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Akıllı Ulaştırma Sistemleri
2-Bursa Teknik Üniversitesi Robotlar ve Akıllı Sistemler
3-Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Sağlık ve Moleküler-Hücresel Mühendislik
4-Türk-Alman Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Teknolojileri-Robotlar ve Akıllı Sistemler-Enerji Teknolojileri-Havacılık ve Uzay Alanı
5-Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Bulut-Nesnelerin İnterneti-Sosyal Ağlar-Büyük Veri (Data Analitiği) Alanı
6-Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Havacılık ve Uzay
7-Erzurum Teknik Üniversitesi Mikro-Nano-Opto Elektronik ve Yarı İletken Teknolojileri Alanı
8-Sinop Üniversitesi Sürdülebilir Çevre Yönetimi Teknolojileri, Ekosistemler ve Sürdürülebilir Yapılı Çevre Alanı
Yukarıda belirlenen üniversiteler için 2016 yılında İhtisaslaştırılmış ÖYP kapsamında araştırma görevlisi alımı gerçekleştirileceği daha önceden YÖK tarafından planlanmıştı. Ancak, sayfamızca bu alanlara yönetmelik değişikliği sonrası ilavelerin ve üniversite sayısının da artacağı tahmin edilmektedir.