Teknokent'te üretilen güneş pili, kuantum parçacıklı boya tutarlı. Yerli güneş pili, benzer ürünlere göre hem daha az maliyete sahip olacak, hem de daha fazla enerji üretimi yapacak.
Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Yavuz, yaptıkları üretimi, ticari amaçla kullanılabilecek şekilde tasarladıklarını açıkladı. Yavuz, proje çalışmalarında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın kendilerine destek verdiğini söyledi.
Yavuz, "Seri imalatla ilk güneş pili panellerini üreteceğiz. Pilimiz, pencere camlarına uygulanabileceği gibi bildiğimiz askeri kıyafetlere de uygulanabilir. Hafif olacak pil kolay taşınabilecek. Savunma sanayinde, çevre koşullarına bağlı olarak yalnız kalacak askerler enerjisini üretebilecek. Bununla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor ayrıca zorlu doğa şartlarıyla baş başa kalan bir insan da yanındaki güneş pillerini kullanabilir..
Güneş pili üzerine araştırmalarımızı yaptıktan sonra üretimine başladık. Şu anda YYÜ Teknokent bünyesinde kuantum parçacıklı boya duyarlı güneş pili yaptık. Bu piller, diğer güneş pillerine göre çok daha avantajlı. En büyük avantajı maliyetinin düşük olması ayrıca normal güneş pilleri, güneş ışığına maruz kalınca enerji üretirken, yaptığımız nanoteknoloji ürünü pile, her hangi bir ışık kaynağı yeterli oluyor. Yani güneş yerine lamba ışığı da enerji üretmesi için yeterli. Şimdi ürettiğimiz pillerin verimliliğini artırma üzerine çalışıyoruz." diye konuştu.
Kaynak: aa.com.tr