Hepinizin bildiği gibi kısa bir süre sonra akademide doktora ve doçentlik kadroları arasında bulunan unvan kadrosu olmayıp, öğretim görevlilerinin derse girerek tez danışmanlığı yapmaları, lisansüstü ders vermeleri vb. imkân tanıyan yardımcı maaş kadrosu yardımcı doçentlik bu hafta mecliste tartışılarak kaldırılacak. Bundan böyle akademik unvanlar doktor, doçent ve profesör olarak üçe ayrılacak. Uzman Öğretim görevliliği kadrosunda bulunan akademisyenler yapılan açıklamalara göre öğretim üyesi statüsünde kalmaya devam edip, ders verebilecekler. Ancak üniversitelerde bölüm kurma ve ders dışında lisansüstü danışmanlığı yapma gibi haklarının olup olmayacağını şu an için söylemek zor. Zira her ne kadar bu kavram, söz konusu yardımcı doçentlik kadrolarıyla aynı işleve ve benzerliğe sahip olsa da ve sadece adı değişmiş görünse de, öğretim görevliliğini ibaresini barındırdığından akademisyenlerin akademik yetkilerinin indirgenip indirgenmeyeceği henüz açıklık kazanmadı. Ancak bununla beraber doçentlik şartlarının sözlü sınavın kaldırılacak bir derece hafifleştirilmesi ve dil şartının minimum 55 olarak belirlenmesi koşuluyla üniversitelere bırakılması doçentliğe geçişin önünü hızlandırabilir.
Ancak büyü ve küçük üniversitelerin ÜAK doçentlik yeterlik belgesiyle başvuru yapacak adaylar için belirleyeceği kriterlerin birbirinden farklılık göstereceği düşünülürse, doçentlik kadrosuna geçiş kolaylık ve zorluk derecelerinin görece olduğu söylenebilir. Bununla birlikte Yardımcı doçentlik yerine önerilen uzman öğretim görevliliği kavramının bir benzeri Malezya’da da uygulanmaktaydı. Bu maaş kadrosu unvanının karşılığı olarak Malezya’da kullanılan kavram “senior lecturer” (Kıdemli Öğretim Görevlisi) kavramıdır. Yine aynı şekilde Malezya’da unvan kadroları doktor, doçent ve profesör şeklindedir. Ülkemizde uygulanacak olan bu yeni sistemin bu tür sistemlerle benzerlikler taşıması aslında model alma açısından ve ortaya çıkabilecek aksaklıkların minimize edilmesi noktasında yararlı olabilir. Bundan sonra hepimiz bekleyip göreceğiz, ülkemiz için hayırlı olsun.
Sakıb YAZAN Bu yazının tüm hakları akademikadro.net aittir. akademikadro.net biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.