ALES Akademik Kariyer için Ne kadar Önemlidir ?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sonbahar dönemi başvuruları başladı. Sınava girmek isteyen adaylar başvurularını 10 Ekim 23.59'a kadar gerçekleştirmeleri gerekiyor.

Bu sınavda ilk defa adaylara 180 dakika süre verilmesi yakın zamanda ÖSYM tarafından kararlaştırıldı. Son yıllarda adaylar ALES'in zorlaştırıldığı ve sürenin yetmediği konusunda şikayetçiydi.

Bu yazımızda, sınava başvurmayı düşünen ancak ALES'in hangi yerlerde kullanıldığını, ne düzeyde etkili olduğunu ve sınava nasıl çalışılması gerektiği konusunda bilgilendirme yapacağız.

 ALES NERELERDE KULLANILIR ?

ALES’in açılımı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’dır. Genelde lisansüstü başvurularda kullanıldığı bilinse de birçok önemli yerde de kullanılmaktadır.  ALES aşağıda belirtilen alımlarda zorunludur.

1-Lisansüstü tüm öğrenci alımlarda ALES şarttır. Sadece Tezsiz Yüksek Lisans programlarına başvurularda ALES şartı aranmamaktadır. Ancak, üniversiteler senato kararı ile Tezsiz Yüksek Lisan başvurularında da ALES şartı arayabilir. 

2-Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına atanabilmek için ALES zorunludur ve genel şarttır. Bu belirtilen kadrolara başvurabilmek için ALES'ten en az 70 puana sahip olmak gerekir. 

3-1416 sayılı Kanun uyarınca MEB tarafından yurtdışına gönderilecek öğrencilerde ALES şartı aranmaktadır. 

ALES NE DÜZEYDE ETKİLİDİR ?

Lisansüstü başvurularda oldukça önemli düzeyde etkilidir. Şayet iyi bir ALES puanına sahipseniz başvurunuzda size önemli bir avantaj sağlar.  Üniversiteler lisansüstü kontenjanlara başvuru yapan öğrencilere ALES sonuçları, diploma notları  ve yazılı/sözlü mülakat sonuçları dahil ederek bir puanlama yaparlar. Bu puanlamada en yüksek oran ALES sonucuna aittir.  Genelde ALES sonucu %50’lik bir etkiye sahiptir.   Bu oran bazen %50’den fazla olmakla birlikte  Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’ne göre daha az olamaz. Diğer taraftan öğretim üyesi harici öğretim elemanı kadrolarına başvurularda da ALES çok önemli etkiye sahiptir. Aşağıda ön değerlendirme ve giriş sınavlarında ALES'in ne kadar etkili olduğu gösterilmiştir.    

ALES'TE BAŞARILI OLMAM İÇİN NASIL ÇALIŞMALIYIM VE SINAVDA NELERE DİKKAT ETMELİYİM ?

1) Başlangıçta alanınıza göre Sözel 1, Sözel 2, Sayısal 1 ve Sayısal 2'de yer alan konularla ilgili bir ALES deneme testini çözmenizde yarar vardır.  Eğer ki alanınız Sözel'se ALES'te Sözel 1, Sözel 2 ve Sayısal 1 testlerinde sorulan soruları yanıtlayacaksınız. Mezun olduğunuz/olacağınız alan Eşit Ağırlık ise Sözel 1,  Sayısal 1 ve Sayısal 2 testlerinde yer alan sorulara cevap vereceksiniz. Şayet alanınız Sayısal'sa Sözel 1,  Sayısal 1 ve Sayısal 2 testlerinde bulunan toplam 120 soruyu çözeceksiniz.

2) Daha sonra burada verdiğiniz cevaplara göre çıkacak sonuç sonrası eksik olduğunuz yada pratik yapmanız gereken konular ortaya çıkacaktır.

3) Sınava yaklaşık iki hafta kalana kadar sürekli eksik olan konular üzerinde soru çözümü yapılmalıdır. Sınav yaklaştığında ise sürekli deneme testi çözülerek eksiklikler giderilmeli ve sınav pratiği yakalanmalıdır. Unutulmamalıdır ki ALES bir hız sınavıdır. Hız olmadığı zaman bu sınavdan yüksek düzeyde bir puan almak mümkün değildir.

4) ALES ile ilgili denemeler çözülürken mutlaka bir şekilde süre tutulmalı ve deneme hızları takip edilmelidir.

5) ALES’te bazı sorular (çok zor sorular) çözülmemesi için hazırlanmıştır, asla ama asla  bu sorulara takılıp kalınmamalı ve bu sorular moral seviyemizi düşürmemelidir. Bu durum ALES’te en çok karşılaşılan durumdur. Bu sorulara çok fazla zaman ayırıp zamanımızı tüketmemeliyiz. Hemen başka soruya geçmeliyiz. Çoğunlukla tekrar o soruya dönüldüğünde doğru cevabı bulmaktayız ki bulamazsak dahi bizim çözebileceğimiz diğer sorulara yönelmek çok ehemmiyetlidir. Eğer bu durum sağlıklı bir şekilde uygulanırsa elde edebileceğimiz maksimum net sayısına ulaşabiliriz aksi halde seviyemizin altında bir net sayısı ile karşılaşırız.

6) ALES bir hız sınavıdır, bundan dolayı 120 sorunun hepsini görecek şekilde süremizi ayarlamamız gerekmektedir. (120 sorunun hepsini çözemeye çalışacağız fakat “x tane soru çözmem gerekli gibi” bir psikolojiye kesinlikle girilmemesi gerekmektedir. Çünkü bizim için önemli olan verilen sürede maksimum net sayısıdır, hemen hemen hiçbir sınav da aynı net sayısı aynı puana tekabül etmez),

7) Denemelerde alışmış olduğumuz soru çözüm tarzımızı sınav esnasında kesinlikle değiştirmemiz (sınav yeri uygun stratejiyi denediğimiz yer değildir) gerekmektedir.

8)  İlk çözdüğümüz birkaç soruda bize yakın gelen şıklar kodlanmadan sadece bir işaret koymamız (heyecanımızı yendikten sonra o soruları tekrar gözden geçirip kodlamamız) yararlı olacaktır.

SON BEŞ YILA AİT ALES SINAV SORULARI

2010 yılı İlkbahar ALES Sınav Soruları İçin tıklayınız.

2010 yılı Sonbahar ALES Sınav Soruları İçin tıklayınız.

2011 yılı İlkbahar ALES Sınav Soruları İçin tıklayınız.

2011 yılı Sonbahar ALES Sınav Soruları İçin tıklayınız.

2012 yılı İlkbahar ALES Sınav Soruları İçin  tıklayınız.

2012 yılı Sonbahar ALES Sınav Soruları İçin tıklayınız.

2013 yılı İlkbahar ALES Sınav Soruları İçin tıklayınız.

2013 yılı Sonbahar ALES Sınav Soruları İçin tıklayınız.

2014 yılı İlkbahar ALES Sınav Soruları İçin tıklayınız.

2015 yılı İlkbahar ALES Sınav Soruları İçin tıklayınız.

2015 yılı Sonbahar ALES Sınav Soruları İçin tıklayınız.

Bu yazının tüm hakları akademikadro.net aittir.  akademikadro.net biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©