Üniversitelerde araştırma görevlileri iki türlü atanmaktadırlar.
1- 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 33/a maddesine göre 1 ila 3 yıllık süreler arasında yapılan atamalardır. Bu araştırma görevlileri her görev süresi sonunda yeniden atanırlar.
2- Diğeri ise 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 50/d maddesine göre lisansüstü eğitim süresince atanan araştırma görevlilerdir. Enstitü kadrosuna atanırlar. Lisansüstü eğitimleri sona erdiklerinde kadroları ile ilişikleri kesilir.
2547 sayılı Kanunun 33/a maddesine göre atanan araştırma görevlileri eğer ki atandığı üniversitede yüksek lisans veya doktora programı yoksa 2547 sayılı Kanunun 35 inci maddesi uyarınca mecburi hizmet yüklenerek diğer üniversitelere geçici olarak Yükseköğretim Kurulu tarafından görevlendirilmektedir.
Bu öğretim elemanları lisansüstü eğitim süreleri kadar kadrosunun bulunduğu üniversiteye karşı mecburi hizmet yüklenmektedir. Bu süreler için yasal olarak ayrıca taahhütname ve kefalet senedi vermek zorundadırlar. Lisansüstü eğitimlerini tamamlayan araştırma görevlileri üniversitelere dönmek zorundadırlar. Ancak, birçok araştırma görevlisi döndüklerinde eş durumu atamalarında zorluk yaşamaktadırlar. Çünkü eşi veya kendisi aynı üniversitede kadro bulmakta zorlanırlar. Bu zorluk bir de YÖK'ün eş durumu atamalarına koyduğu bazı kriterlerle daha da aşılmaz bir noktaya ulaştı.
Yükseköğretim Yürütme Kurulunun mecburi hizmet devirlerine ilişkin 18/02/2015 tarihinde almış olduğu karara ulaşmak için tıklayınız.
Bu yazının tüm hakları akademikadro.net aittir. akademikadro.net biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©