ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ KİMDİR ?
Araştırma Görevlileri, yükseköğretim kurumlarında yapılan araştırma, inceleme ve deneylerde yardımcı olan ve yetkili organlarca verilen ilgili diğer görevleri yapan öğretim yardımcılarıdır.
Araştırma Görevlileri de kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan birincisi; 2547 sayılı Kanunun 33/a maddesi uyarıncafakülte/yüksekokul kadrosuna en çok 3 (üç) yıl süre ile atanan öğretim elemanlarıdır. Bunların görev süreleri her seferinde uzatılarak yeniden atamaları gerçekleştirilir. Ancak, bu tip araştırma görevlilikleri belirli bir sözleşmeye tabi olarak yapılan görevler olmayıp, yasal mevzuat gereği her süre sonunda olumsuz bir durum olmadığı sürece ilgililer yeniden atanmaktadırlar.
İkincisi ise; 2547 sayılı Kanunun 50/d maddesi uyarınca enstitü kadrosuna lisansüstü eğitim süresince atanan araştırma görevlileridir. Bu araştırma görevlileri lisansüstü eğitim süresince atandıklarından eğitimlerini tamamladıktan sonra kadro ile ilişikleri kesilir.
ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ OLMAK İÇİN ASGARİ ŞARTLAR NELERDİR ?
-İlana ilk başvuru tarihi itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak,
-ALES’ten en az 70 puan sahibi olmak,
-Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (YDS) en az 50 puan veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan sahibi olmak.
Yukarıda belirtilen şartlar zorunlu ve genel şartlar olup, tüm devlet ve vakıf üniversitelerinde geçerlidir.
ARAŞTIRMA GÖREVLİLİĞİNİN AVANTAJLARI
Araştırma görevlileri net maaş olarak 4000 TL maaş almaktadırlar. Buna ek olarak bulunmuş oldukları üniversiteye göre değişen geliştirme ödeneklerinden de ek ücret almaktadırlar. Araştırma görevlileri AÖF’ün ve ÖSYM’nin sınavlarında salon başkanı ve gözetmen olarak görev alıp ek gelir elde edebilmektedirler.
Bölümlerinde vize, final ve bütünleme sınavlarında gözetmek olarak görev almalarının yanı sıra bölümlerinin kendilerine vermiş olduğu araştırma izni çerçevesinde başka bir üniversite de veya kendi çalıştıkları üniversitelerinde mevcut ise yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam edebilmektedirler. Kendilerini dil ve lisansüstü eğitim anlamında geliştirmek istediklerinde TÜBİTAK bursu veya üniversitelerinin desteği ile yurtdışında eğitim alabilmektedirler.
Araştırma görevlileri de normal mesai saatine tabii olmalarının yanında bölüm başkanı ve anabilim dalı başkanının izni çerçevesinde normal mesai saatlerini esnek bir şekilde kullanabilme imkânına sahiptirler. Üniversite bünyesinde bulunan kütüphane, bölümlerine ait olan araştırma merkezi ve laboratuvarlar, kendilerine tahsis edilen oda ve kişisel bilgisayarlar gibi imkanları da bulunmaktadır.
ARAŞTIRMA GÖREVLİLLERİN ÜNİVERSİTELERDE YAŞADIĞI SIKINTILAR
Bu yazının tüm hakları (içerik ve görsel) akademikadro.net aittir. akademikadro.net biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik ve görsel kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.