Doğal sağlık alanında çok güvendiğim bir isim olan Aviva Jill Romm ateş ile ilgili şöyle der: “Ateşi düşürmek konusuna odaklanmaktansa çocuğa ihtiyacı olan çevreyi, rahatlığı sağlayarak bedenin enfeksiyondan kurtulmaya çalışmasına, dengeyi bulmasına ve iyileşmesine destek olun. Ateş, istenmeyen bakteriyi defetmek için vücudun ısısını yükselterek onun rahat edemeyeceği koşulu yaratmaya, bağışıklık sisteminin harekete geçmesine yarar.” Çocuk doktoru, herbalist ve ebedir kendisi. Ateşli hastalıkların normalinden çok daha fazla yayıldığı bir zamanda elbette doktorunuza mutlaka danışın. Bir de Aviva Jill Romm’dan ateşli günleri geçirmeyi kolaylaştıran listeye göz atın:
NELER YAPABİLİRİZ?
-Ateşli çocuğu ateşi olan her gün için 1 gün fazladan evde tutmak yani okula göndermeyip iyice dinlenmesini sağlamak önemli. Böylece daha tam iyileşmeden başka mikroplarla karşılaşmasını engellemiş olursunuz.
-Ev her zaman havalandırılmalı; çocuğun evde geçirdiği zamanlarda yorucu olmayan aktiviteler yapılmalı. Hasta çocuğu TV karşısına oturtmak çözüm gibi gözükse de anne veya babanın ilgisi TV’den yansıyanlardan daha iyileştirici.
-Ateşli çocuğun her saat başı bir bardak sıvı almasına özen göstermek gerek. Taze sıkılmış meyve suları, bitki çayları, içine biraz limon sıkılmış su verilebilir. Bebeklerse normalden daha sık emzirilebilir.
-Çocuk iştahlı değilse yemeye zorlamayın. Vücut enfeksiyonla baş etmeye çalışırken sindirim için ayıracak fazladan enerjisi olmadığından yemiyordur. İyileştiğinde iştahını geri kazanacaktır.
-Soğuk içecek ve yiyeceklerden bir de süt ürünlerinden uzak tutmak iyileşmeyi kolaylaştırır.
-Ateşli çocuğu soğuk suyla yıkamayın. Beden ısısından birkaç derece düşük suda yıkayabilir; alnına, kasıklarına, koltuk altlarına ılık suyla ıslatılmış bez koyabilirsiniz.
NE ZAMAN ENDİŞEYE GEREK OLMAZ?
Çocuğunuz ateşliyken sakinliyor, ateşin derecesi biraz düşünce rahatlıyor ve iyi görünüyorsa; ateşe rağmen uyuyor, oynuyor, su içiyorsa endişeye gerek yoktur.
NE ZAMAN DOKTORA GİTMEK GEREKİR?
-Ateş 3 günden uzun sürüyorsa,
-Ateş 48 saat boyunca 40 derecenin üzerine çıkıp duruyorsa,
-Çiş yaparken acı, kusma, kulak ağrısı gibi şikâyetler ateşe ekleniyorsa,
-Durumu zamanla kötüleşiyorsa doktora gitmenin zamanı gelmiştir.
Kaynak: habertürk