Devlet Üniversiteleri Neden Öğretim Elemanı Kadrolarını İlan Etmiyor ?

Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen Veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”in  8 inci maddesinde; 78 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 5 inci maddesine göre kullanma izni verilen kadrolar Yükseköğretim Kurulunun internet adresinde yayınlanmak üzere rektörlükçe Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına gönderilir. İlan metninde adaylarda bu Yönetmelik kapsamında belirlenen şartlar, son başvuru tarihi, ön değerlendirme sonuçlarının ilan tarihi, giriş sınavı tarihi ve sonuçlarının açıklanacağı günler ile internet adreslerini içeren sınav takvimi de belirtilir. Son başvuru tarihi ilan tarihinden itibaren onbeş günden az olarak belirlenemez.  Adayların başvuruları, şahsen veya posta yoluyla ilanda belirtilen adrese ya da ilanda belirtildiği takdirde internet erişimi üzerinden yapılır.  Postadaki gecikmeler ve ilanda belirtilen süreler içinde yapılmayan başvurular dikkate alınmaz.” hükmü yer almaktadır.

Söz konusu hüküm çerçevesinde, devlet ve vakıf üniversitelerine alınacak tüm öğretim üyesi harici öğretim elemanı (öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacısı) kadroları Yükseköğretim Kurulu web sayfasında yer alan "Akademik Kadro İlanları"menüsünde ilan edilmektedir.

Bugün itibarıyla ilanlara baktığımızda 34 üniversite öğretim elemanı almak için ilana çıkmıştır.  Ancak bunların sadece 5 i devlet üniversitesi olup, geri kalan 29 u ise vakıf üniversiteleridir.

DEVLET ÜNİVERSİTELERİNDE KADRO İLANLARI NE ZAMAN BAŞLAR ?

Bilindiği üzere, devlet üniversitelerine alınacak öğretim üyesi harici öğretim elemanı kadrolarının sayısı her yıl merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenmektedir.

Bu kapsamda, 2016 yılı için devlet üniversitelerine alınacak öğretim elemanı sayısı 4000 olarak belirlenmiştir.

Ayrıca, bu sayıya Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre üniversitelere öğretim elemanı almak için ilave 1000 kadro izni daha eklenmiş ve toplamda 5000 atama izni alınmıştır.

Ancak, bu 5000 kadronun üniversitelere dağıtımı henüz YÖK tarafından yapılmadığından devlet üniversiteleri öğretim elemanı kadrolarını henüz ilan edememektedir. YÖK tarafından üniversitelere atama izinlerinin dağıtılmasından sonra tüm devlet üniversiteleri kadrolarını ilan etmeye başlayacaktır.

Söz konusu kadro dağıtımı yapılmadan  kadro ilan eden/edecek devlet üniversiteleri 2016 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu hükümleri gereği, 2015 yılı içerisinde ayrılan araştırma görevlisi sayısı kadar kadro ilan edebilmektedir.

Bu yazının tüm hakları akademikadro.net aittir.  akademikadro.net biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.