Kamu kurumlarının atama yapabilmesi için iki şeye ihtiyaç bulunmaktadır. 1- Boş kadro, 2- Atama izni sayısı
Her kurumda boş kadro bulunmaktadır.... Ancak atama izni yoksa o kurum atama yapamamaktadır. Atama izni sayısının toplam büyüklüğü, yıla ait merkezi yönetim bütçe kanunlarında belirlenmekte, bu sayının kurumsal bazda dağılımı ise daha sonra başbakan onayı ile olmaktadır.
2018 yılında tüm kamu kurumlarına ayrılan atama izni sayısı, 2017 yılında olduğu gibi 5 bin olarak belirlendi. Akademik personel kadrolarına yapılacak atama sayısı ise 2017 yılında olduğu gibi 4 bin ile sınırlandı.
Bu belirleme, 2018 yılında da, 2017 yılında olduğu gibi az sayıda memur alınacağı anlamına geliyor.
İŞTE BÜTÇE KANUNUNDA YER ALAN DÜZENLEME
Açıktan veya nakil suretiyle; 78 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 5 inci maddesinin birinci fıkrası kapsamında öğretim üyeleri hariç olmak üzere boş öğretim elemanı kadrolarına 4.000, 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 7 nci maddesinin birinci fıkrası kapsamında serbest memur kadrolarına 5.000 olmak üzere, yapılabilecek toplam atama sayısı sınırı 9.000 adettir. Milli Eğitim Bakanlığının örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenler arasından, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının taşra teşkilatı öğretmen kadrolarına yapılacak naklen atamaların en fazla 500 adedi bu sayı sınırlarına tabi tutulmaz. Ayrıca, yükseköğretim kurumlarının boş öğretim elemanı kadrolarına 2017 yılında emeklilik, ölüm, istifa, nakil, eğitimin tamamlanması veya başarısızlık sonucu kurumlarından ayrılan araştırma görevlisi sayısı kadar daha açıktan veya nakil suretiyle atama yapılabilir.