E-Devletten Alınan Mezun Belgesini Üniversiteler Başvurularda Haksız Yere Kabul Etmiyor

YÖK tüm üniversite mezunlarına e-devlet kapısında yer alan Mezun Belgesi Sorgulama ve Doğrulama Sistemi üzerinden bilgilerine erişim imkanı sağlamıştır. Bu uygulama ile kişiye diplomanın bilgilerini içeren bir belge verilmekte ve diploma ile birlikte ilgili yerlere verilen belgenin doğrulanması yine e-devlet kapısı üzerinden yapılabilmektedir. Yani mezun öğrenciler diploma veya geçici mezuniyet belgeleri üniversitelerince hazırlanmamış olsa bile e-devlet üzerinden bu belgeye ulaşabilmektedir.  Ayrıca e-devlet üzerinden sayı sınırlaması olmaksızın mezun belgesi alınabilmektedir. Bu konuyu sizlere 03 Mart 2016 tarihli haberimizde duyurmuştuk.

Aradan geçen zaman zarfında üniversitelerin akademik kadro ilanlarına başvuran adaylar tarafından sitemize gelen sorularda ve şikayetlerde; üniversitelerin e-devlet üzerinden alınan "MEZUN BELGESİNİ" kabul etmedikleri, diplomanın veya üniversite tarafından ıslak imza olarak verilen geçici mezuniyet belgesinin aslını veya noter yada diğer kamu kurumlarınca tasdiklenmiş onaylı belge istedikleri, bu şekilde başvurmayan ve e-devletten alınan mezun belgesi ile başvuran adayların başvurularını dikkate almadıkları sık sık yer almaktadır.

Bu kapsamda konuyu tekrar dile getirerek üniversitelerin birçok vatandaşı mağdur etmesine göz yumamadık ve aşağıdaki açıklamaları sizlerle paylaşıyoruz :

1- E-devletten alınan belgede yer alan bilgiler herhangi bir özel kuruluştan değil üniversitelerin veritabanları üzerinden YÖK'e aktarılmakta ve buradan da e-devlet kapısına gönderilmektedir. Dolayısıyla burada yer alan veriler güvenilir ve doğrudur. Eğer ki aksi bir şüphe olması halinde ilgili üniversitelerden bilgi alınabilir ve teyit edilebilir.

2-Bazı üniversiteler illaki diploma ve ıslak imzalı geçici mezuniyet belgesi isteyerek günümüz teknolojisinin gerisinde kalmaktadır. Çünkü e-devletten alınabilen belgelerin hepsi barkodludur. Dolayısıyla bu belgelerin sahte olup olmadığı tüm Android ve İOS işletim sistemli telefonlara yüklenebilecek bir KAREKOD uygulaması ile teyit edilebilir.

3-Akademik kadrolara başvuran adayların birçok üniversiteye aynı zamanda veya farklı tarihlerde başvurduğunu unutan üniversitelerin sürekli onaylı belge istemekten vazgeçerek e-devletten alınan mezun belgesini kabul etmelerinde yasal olarak bir engel yoktur. Burada aynı zamanda kamu yararı ve bürokrasiyi azaltan bir uygulama söz konusudur.

Yukarıda yaptığımız açıklamalar çerçevesinde, Yükseköğretim Kurulunun üniversiteleri bu konuda uyararak Akademik Kadro İlanlarına başvurularda üniversitelerin e-devletten alınan "MEZUN BELGESİNİ" kabul etmesini istemesi gerekmektedir.

Ayrıca, bu konuda mağdur olan adayların da YÖK ve BİMERE şikayet dilekçesi vererek üniversitelerin yapmış olduğu bu haksız uygulamanın düzeltilmesini isteyebilirler.

Bu yazının tüm hakları akademikadro.net aittir.  akademikadro.net biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.