Kayıtlı Lisansüstü Öğrenciler İçin Süreç Nasıl İşleyecek?

Lisansüstü programlara kayıtlı öğrenciler için sürecin nasıl başladığı ve nasıl işleyeceği hakkında kısa bir özet yapılmasının faydalı olacağı kanaatindeyiz.

Bilindiği üzere 20 Nisan 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Lisansüstü eğitim öğretim yönetmeliği yayımlandıktan sonra sayfamızın görüşünün  kayıtlı lisansüstü öğrencilerin sürelerinin 2015-2016 bahar dönemi itibarıyla başlatılacağını sizlerle paylaşmıştık. Haberimize ulaşmak için tıklayınız.

Daha sonra Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı 06/05/2016 tarihinde Üniversitelerde gönderdiği Lisansüstü eğitim öğretim Yönetmeliği konulu yazısında kayıtlı öğrencilerin sürelerinin 2015/2016 bahar dönemi itibarıyla başlatılacağını bildirmiş olup, bununla ilgili ilk haberi sayfamızdan paylaşmıştık. Haberimize ulaşmak için tıklayınız. Bundan sonra süreç nasıl işleyecek;

2016-2017 eğitim öğretim dönemi başlamadan Üniversiteler, yeni lisansüstü eğitim öğretim ve yönetmeliği ve YÖK'ün görüş yazısını dikkate alarak Lisansüstü eğitim öğretim yönetmeliklerini düzenleyerek Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme Dairesi Başkanlığına göndererek Resmi Gazete'de yayımlanmasını talep etmeleri gerekmektedir. Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra lisansüstü öğrencileri için süreç başlayacaktır. Daha sonra yükseköğretim kurumları lisansüstü öğrencilerinden ders döneminde ve tez döneminde olanlar için bir çalışma yaparak kayıtlı öğrencilerini bilgilendirir.  Süreler tekrar hesaplandığı ve 2015/2016 bahar dönemi kayıtlı tüm öğrenciler için geçerli olduğundan; Tezsiz yüksek lisans programına kayıtlı öğrenciler 2, Tezli Yüksek Programına kayıtlı öğrencilerden ders döneminde olanlar 3 dönemde derslerini ve Tezde olanlar 5 dönemde tez çalışmasında başarısız olan veya tez savunmasına girmeyen öğrencilerin üniversitelerinden ilişiği kesilir.

Ayrıca; Lisansüstü programlara kayıtlı ancak normal eğitim süresinde olmayıp uzatan öğrencilerin süreler tekrar hesaplansa bile katkı payını kendileri ödemeye devam ederler Sürelerin tekrar hesaplanması katkı paylarının ödenmemesi anlamına gelmez.

Örneğin; Tezli yüksek lisans programına kayıtlı bir öğrencinin 7. döneminde olduğunu düşünürsek,  yeni lisansüstü eğitim öğretim yönetmeliği ve YÖK'ün görüş yazısına istinaden, Lisansüstü öğrencilerin süreleri 2015/2016 eğitim öğretim bahar dönemi itibarıyla birinci dönem olması öğrencilerin eğitim süreleri ile ilgili olması sebebiyle uzatan tüm öğrenciler katkı paylarını yatırmaya devam ederler.

Bu yazının tüm hakları (içerik ve görsel) akademikadro.net aittir.  akademikadro.net biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik ve görsel kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.