Öğretim Elemanı Kadrolarına Başvuru Şartları Nelerdir

21/09/2016 tarih ve 29834 sayılı Resmi Gazete'de yer alan yönetmelik değişikliği ile "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğe" eklenen ek 1 inci maddede; "Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadroları için belirlenen ilave atama izinlerinin en fazla yüzde yirmi kadarı ilave atama izni, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen öncelikli alanlarda araştırma görevlisi kadrosunda lisansüstü eğitim yaptırılması amacıyla yükseköğretim kurumlarına tahsis edilebilir. Bu kapsamda ilan edilen araştırma görevlisi kadroları için, bu Yönetmelik uyarınca yapılacak ön değerlendirme sonucunda giriş sınavına katılmaya hak kazananlara, giriş sınavı sözlü olarak yapılır. Sözlü giriş sınavı jürisi en az bir öğretim üyesi başka bir devlet üniversitesinden olmak üzere üç öğretim üyesinden oluşur. Sözlü sınav sonucu 70 puanın altında olanlar değerlendirme aşamasına geçemezler. Bu Yönetmelik uyarınca yapılan değerlendirme sonucu başarılı olanların atamaları yürürlükteki mevzuat uyarınca yapılır.” hükmü yer almıştır.

Diğer taraftan, aynı yönetmeliğin  11 inci maddesinin 1 inci fıkrasında; "Giriş sınavı, sınav jürisi tarafından; yabancı dil okutmanı, çevirici kadrolarında adayların mesleki ifade ve bilgi becerisi ile anlatım yeteneğini ölçecek şekilde sadece sözlü, bu Yönetmelik kapsamındaki diğer kadrolar için ise ilan edilen alanla ilgili bilgi düzeyini ölçecek şekilde sadece yazılı olarak yapılır." ifadesi bulunmaktadır.

Bu kapsamda, yapılan bu yönetmelik değişikliği sonrası  araştırma görevlisi alımları devlet üniversitelerince farklı iki şekilde gerçekleştirilecektir. Bunlar :

1- Üniversitelerin ihtiyacına göre belirlediği alanlarda ve giriş sınavının yazılı olarak  yapıldığı araştırma görevlisi alımlarıdır.

2-YÖK'ün belirlediği öncelikli alanlarda ve giriş sınavının üniversitelerce sözlü olarak yapıldığı araştırma görevlisi alımlarıdır.

Bu açıdan, öğretim elemanı alım şartlarında yapılan bu yönetmelik değişikliği sonrası güncellenen "Öğretim Elemanı Alım Kriterleri" ile ilgili tabloyu bilgilerinize yeniden sunuyoruz. TABLOYA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ. Bu yazının tüm hakları (içerik ve görsel) akademikadro.net aittir.  akademikadro.net biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik ve görsel kullanılabilir. Açık kaynak gösterilmeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.