ÖĞRETİM GÖREVLİSİ NEDİR ?
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda öğretim görevlisi "Ders vermek ve uygulama yaptırmakla yükümlü bir öğretim elemanıdır." şeklinde tanımlanmıştır. Kanun hükmünden de anlaşılacağı üzere öğretim görevlileri üniversitelerde ders vermek amacıyla istihdam edilirler.
Öğretim Görevlileri 2547 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi gereği, haftalık asgari 12 saat ders vermekle yükümlüdür. 12 saatten sonra bir haftada en fazla 20 saat Birinci Öğretimde, 10 saat ikinci öğretimde ve 10 saat de uzaktan eğitimde verdiği derslerden ücret alabilir. Bundan fazla ders vermesi durumunda herhangi bir ücret ödenmez. Örneğin Öğretim Görevlisi haftalık ders yükü olan 12 saaten sonra birinci öğretimde haftada 25 saat ve ikinci öğretimde 5 saat ders verdiğini düşünürsek; Öğretim görevlisinin alacağı ücret 20 saat normal öğretim ve 5 saat ikinci öğretim hesaplanarak ödenir.
NASIL ÖĞRETİM GÖREVLİSİ OLURUM ?
Öğretim görevlisi kadrosuna başvurular ve atamalar "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" çerçevesinde yapılır.
Söz konusu yönetmelikte aranan şartlar şunlardır :
a) Lisans düzeyinde eğitim yapılan birimlere (rektörlüğe bağlı bölümler dâhil) başvuracak öğretim görevlisi adaylarında en az yüksek lisans mezunu veya lisans mezunu olmak şartıyla en az alanında beş yıl tecrübeli olmak,
b) Güzel Sanatlar Fakülteleri, Eğitim Fakültelerinin Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümleri, Konservatuarlar ile ön lisans düzeyinde eğitim yapılan birimlere başvuracak öğretim görevlisi adaylarında en az lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanları ile ilgili iki yıl tecrübeli olmak.
Ayrıca, bu şartlara ek olarak ALES'ten en az 70 ve yabancı dilden en az 50 şarttır. Fakat, ön lisans düzeyinde eğitim veren meslek yüksekokullarına yapılacak başvurularda yabancı dil şartı aranmaz. Bununla birlikte, yüksek lisans mezunu olanlar yukarıda belirtilen deneyim şartlarından muaftırlar.
Öğretim görevlisi kadroları üniversiteler bazında
YÖK Akademik Kadro İlanları sayfasında ilan edilir. Yukarıda belirtilen şartlara ek olarak her üniversite atama yapacağı programla ilgili ilave özel şartlar belirleyebilir. İlanda aranan şartları taşıyan adaylar başvurmak istediği ilanlara belirtilen başvuru süresi içinde istenilen belgelerle beraber başvururlar. Başvurular şahsen ya da posta yoluyla yapılabilir. Ayrıca bazı üniversiteler başvuruları internet üzerinden de almaktadırlar.
İstenilen belgeler genellikle, lisans ve/veya yüksek lisans diplomaları, lisans transkripti, özgeçmiş, nüfus cüzdan fotokopisi, iş deneyim belgesi, ALES sonuç belgesi vb. ek belgelerdir.
Üniversitelere yapılan başvurular "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" uyarınca sınav jürisi tarafından incelenir. Müracaat eden adaylar arasından ilan edilen kadro sayısının on katına kadar aday, ALES puanının %60'ını ve yabancı dil puanının %40'ını; meslek yüksekokullarına müracaatlarda ise ALES puanının %70'ini ve lisans mezuniyet notunun %30'unu dikkate alınarak bir sıralama yapılır. Örneğin bir kadro ilan edilmişse 10 aday sınava çağırılır. Başvuru sayısının ilan edilen kadronun on katından az olması halinde, adayların tamamı giriş sınavına davet edilir.
Ön değerlendirme sonucunda belirlenen adaylar için yazılı bir sınav yapıldıktan sonra sınav jürisi değerlendirmesinde; ALES notunun %30'unu, lisans mezuniyet notunun %30'unu, yabancı dil puanının %10'unu ve giriş sınavı notunun %30'unu; meslek yüksekokullarında ise ALES notunun %35'ini, lisans mezuniyet notunun %30'unu ve giriş sınavı notunun %35'ini hesaplayarak ilan edilen kadro sayısı kadar adayı başarı sırasına göre belirler ve bu kişiler atanmaya hak kazanır. Ayrıca ilan edilen kadro sayısı kadar yedek aday da belirlenir.
Atamalar 2547 sayılı Kanunun 31 inci maddesi uyarınca en çok 2 (iki) yıl süre ile yapılır. Bu süre her görev süresi sonunda yenilerek yapılır.
Bu yazının tüm hakları (içerik ve görsel) akademikadro.net aittir. akademikadro.net biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik ve görsel kullanılabilir. Açık kaynak gösterilmeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.