Özel Öğrenci Olarak Başka bir yükseköğretim kurumunda eğitim görebilir miyim?

Bu yazımızda bir yükseköğretim kurumundan başka bir yükseöğretim kurumuna özel öğrenci olarak eğitim alınması ile ilgili bilgi vereceğiz.

Yükseköğretim kurumları arasında geçiş ile diğer işlemlere ilişkin esas ve usuller, "Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans Ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik"te düzenlenmiştir.

Bir yükseköğretim kurumundan başka bir yükseköğretim kurumuna özel öğrenci olarak gidebilmek için öğrencilerin kayıtlı olduğu üniversitede eğitim gördüğü akademik birime  mazeretlerini öncelikle bildirmeleri zorunludur. Bununla birlikte, öğrencinin sunacağı mazeretin illaki "sağlık raporu" olması zorunlu değildir.

Daha sonra ilgili akademik birimin Yönetim Kurulu Kararı veya  Üniversitenin Senatosu karar alarak bunu öğrencinin gitmek istediği üniversiteye yazılı olarak bildirir. Karşılıklı iki yükseköğretim kurumu gerekli yazışmaları yaptıktan sonra  öğrencinin "özel öğrenci" olarak gitmek istediği üniversiteye kaydı yapılır.

Ancak, bu işlemlerin  eğitim öğretim başladıktan en geç bir ay içerisinde tamamlanması gerekmektedir.

Yurt içinde veya yurt dışında bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olan öğrencinin, ulusal ve uluslararası öğrenci değişim programları kapsamında veya özel öğrenci olarak aynı düzeyde başka bir yükseköğretim kurumundan aldığı ders veya uygulamaların kredileri ilgili yönetim kurulu kararı ile kayıtlı olduğu diploma programındaki yükümlülüklerinin yerine sayılabilir.

Öğrencinin özel öğrencilikte  geçirdiği süre, öğretim süresine dahildir.

Özel öğrencilikte  öğrenciler katkı payını ve öğrenim ücretini kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumuna öder.

Bir yükseköğretim kurumunun son sınıfında özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumuna giden öğrencilerin mezuniyet işlemi ve diploma basımı kayıtlı bulunduğu yükseköğretim kurumu tarafından yapılır.

Not: Son sınıf öğrencilerin özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumuda eğitim görmesini önermemekteyiz. çünkü öğrencilerin intibak işlemleri ile ilgili sıkıntılar yaşandığından mezuniyet durumunu etkileyebilir.

Bu yazının tüm hakları akademikadro.net aittir.  akademikadro.net biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.