Tez Savunma Sınavları İle İlgili Önemli Değişiklik

Bilindiği üzere, "Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği" 20 Nisan 2016 tarih ve 29690 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikte önemli gördüğümüz değişiklikleri sizlerle paylaşarak açıklamaya devam ediyoruz. Bunlardan bir diğer husus  ise lisansüstü öğrencilerin tez savunma sınavlarına yönelik çalışmamızdır.

Söz konusu yönetmeliğin Yüksek Lisans Tezinin Sonuçlandırılması başlıklı 9 uncu maddesinin 5 inci fıkrası ile Doktora Tezinin Sonuçlandırılması başlıklı 22 inci maddesinin 5 inci fıkrasında; "Tez sınavı, tez çalışmasının sunulması ve bunu izleyen soru-cevap bölümünden oluşur. Tez sınavı, öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına açık ortamlarda gerçekleştirilir."  hükmü yer almıştır.

Diğer taraftan, eski yönetmelikte tez savunma sınavının nasıl yapılacağı ve kimlerin izleyici olarak katılacağı açık bir şekilde düzenlenmemişti. Ancak bir çok üniversitenin lisansüstü yönetmeliklerinde tez savunma sınavlarının halka açık bir şekilde yapılmasına yönelik düzenleme yaptığı bilinmektedir.

Ancak, yeni yönetmeliğe göre yapılacak Tez Savunma Sınavlarına sadece öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanı dinleyicilerin katılımına müsaade edilecektir.

Bununla birlikte, lisansüstü öğrencilerin tez savunma sınavına izleyici olarak katılarak o ortamı gözlemlemeleri, savunmada öğretim üyelerinin soru-cevap bölümü ve sunuma ilişkin tutumları ile  kendi savunmalarında ne gibi stratejiler belirlemelerine yönelik  faydalı bir uygulama olacağını ifade edebiliriz.

Bu yazının tüm hakları (içerik ve görsel) akademikadro.net aittir.  akademikadro.net biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.