Yabancı Dil Sorunu Çekenler İçin Bir Fırsat ! YDS ile Eşdeğer Pearson PTE Sınavı

PEARSON PTE SINAVI NEDİR ? 

PTE Academic (Pearson Test of English Academic), uluslararası öğrencilere uygulanan, bilgisayar tabanlı bir akademik İngilizce dil testidir.

Türkiye’de Şubat 2014’de IELTS denkliğinin kaldırılmasıyla, alternatif bir sınav olarak öğrenciler tarafından sıkça tercih edilmeye başlanmıştır.

PTE Academic, anadili İngilizce olmayan ve akademik İngilizce yeterliliklerini kanıtlamak zorunda olan katılımcıların dinleme, okuma, konuşma ve yazma becerilerini doğru bir şekilde ölçer. Üniversiteler, yüksek eğitim kurumları, devlet birimleri ve akademik İngilizce gerektiren kurumlar için katılımcıların dil becerilerini test eder.

• Esnek – sınava seçeceğiniz gün ve saatlerde girebilirsiniz. • Hızlı – sonuçlar genellikle 5 iş günü içinde açıklanır. • Küresel – dünyanın çeşitli noktalarında sınav merkezleri bulunmaktadır. • Pratik – bir oturuşta 3 saatlik tek sınav rahatlığı… • Sınırsız – 2 yıl boyunca sınırsız sayıda sınav sonuç belgesi alma hakkı.

PEARSON PTE SINAV MERKEZLERİ NERELERDE ? 

PTE Academic sınavları, Türkiye’ deki yetkili sınav merkezlerinde (İstanbul-Ankara-Diyarbakır-Adana) düzenlenmektedir. Sınav  tarihleri; sınav merkezine ve öğrenci başvurularının yoğunluğuna göre değişmektedir.

Sınav Merkezleri :

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi

Pearson Professional Centers-Istanbul

British Side English Language School

Yıldız Teknik Üniversitesi

Perfect English – Ankara

Yıldırım Beyazit University – Ankara

Knowledge Language Academy- Diyarbakır

Tüm sınav tarihlerini ve güncel müsaitlik durumu görmek için tıklayınız.

PEARSON PTE SINAV SONUÇLARI KAÇ GÜNDE AÇIKLANIR ?

Sınav sonuçları ortalama beş iş günü içinde açıklanmaktadır. Sonuçlar size e-posta ile bildirilecektir. Sonuç belgeleri ayrıca kargo ile gönderilmemektedir.

NASIL BAŞVURURUM ?

PTE sınav başvuruları online olarak http://pearsonpte.com/book/ sitesinden yapılmaktadır. Online olarak başvuru yapacak adayların, öncelikle bir kullanıcı hesabı oluşturmaları gerekmektedir. Ardından, teste girecekleri şehre göre bir sınav merkezi ve tarih seçerek başvurularını yapabilirler.

Sınav ücreti 375 TL dir.

PEARSON PTEDE NASIL BİR DEĞERLENDİRME VAR ? 

PTE Academic, akademik İngilizce dinleme, okuma, konuşma ve yazma becerilerinizi ölçen bilgisayar tabanlı bir sınavdır.

Sınav Formatı

Part of Test Section Item Type Time Allowed
Introduction not timed
Part 1 :Speaking and writing Section 1 Personal Introduction 1 minute
Section 2 Read Aloud 30-35 minutes
Repeat Sentence
Describe image
Re-tell lecture
Answer short question
Section 3-4 Summarize written text 20 minutes
Section 5 Summarize written text or write essay 10-20 minutes
Section 6 Write essay 20 minutes
Part 2:Reading Multiple-choise,choose single answer 32-41 minutes
Multiple-choise, choose multiple answer
Re-order paragraphs
Reading: Fill in the blanks
Reading & Writing: Fill in the blanks
Optional Break 10 minutes
Part 3: Listening Section 1 Summarize spoken text 20-30 minutes
Section 2 Multiple-chooice, choose multiple answers 23-28 minutes
Fill in the blanks
Highlight correct summary
Multiple-choise, choose single answer
Select missing word
Highlight incorrect words
Write from dictation

Sınav, tek oturumdan oluşan yaklaşık üç saatlik bir sürede tamamlanır.

Dinleme soruları : Bazı sorular İngilizce anlama yeterliliğinizi ölçer. Sınavda İngiliz, Amerikan ve Avustralya İngilizcesi gibi çeşitli aksanlar kullanılmaktadır. Ses ve video dosyalarını sadece bir kere dinleyebileceksiniz; her bir dosyada sesi istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Sınavda ses / video dosyalarını tekrar oynatamayacaksınız.

Konuşma soruları : Bazı sorular İngilizce konuşma yeterliliğinizi ölçer. Mikrofona konuşup cevabınızı kaydetmeniz istenecektir. Cevaplarınızı tekrar kaydedemezsiniz. Uyarı tonunu duyduktan sonra, üç saniye içinde cevap vermezseniz, cevabınız kaydedilmeyecek ve bir sonraki soruya geçmek zorunda kalacaksınız.

Yazma soruları : Bazı sorular İngilizce yazma yeterliliğinizi ölçer. Cevaplarınızı İngiliz ya da Amerikan İngilizcesi gibi yaygın imlâ kurallarındanherhangi birini kullanarak yazabilirsiniz. Her soruya belirli bir süre içinde cevap vermeye başlamalısınız. Eğer bu süre içinde cevap vermezseniz, bir sonraki soruya geçmek zorunda kalırsınız.

Puanlama:

Sınav sonuçlarınız; communicative skills ( listening, reading, speaking and writing ) ve enabling skills (grammar, oral fluency, pronunciation, spelling, vocabulary and written discourse ) olarak iki bölümde değerlendirilir. Bunların ortalaması ile de toplam sınav sonucunuz hesaplanır.

Tüm bölümler ayrı ayrı olarak 10-90 puan aralığında değerlendirilir. Toplam sınav sonucunuzda bunların ortalaması alınarak 10-90 aralığında olacaktır.

PTE-YDS Eşdeğerlik Tablosu

PTE Akademik /  YDS 90                              100 87                              95 84                              90 81                               85 78                              80 75                              75 71                              70 67                              65 55                              60 50                              55 45                              50 38                              45 30                              40

Pearson PTE El Kitabı için tıklayınız.

ÖSYM nin tüm sınavlar için yabancı dil eşdeğerlik tablosunu görüntülemek için tıklayınız.

Bu yazının tüm hakları (içerik ve görsel) akademikadro.net aittir.  akademikadro.net biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik ve görsel kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.