YLSY'de Tezsiz Yüksek Lisans Yapmayı Düşünmeyin

Bilindiği üzere, 06/02/2013 tarih ve 28551 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"te yapılan değişiklik sonucunda Bütünleşik Doktora programına başvurabilmek için Lisans, Doktora Programına başvurabilmek için ise Tezli Yüksek Lisans şartı getirilmiştir. 

1416 sayılı Kanunla Milli Eğitim Bakanlığı hesabından yurtdışına giden YLSY öğrencilerinin öğrenim planlarının tezli veya tezsiz yüksek lisans olarak belirlendiği bilinmektedir.

Söz konusu yönetmelik değişikliği nedeniyle Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından alınan karar sonucu;

1-  06/02/2013 tarihinden önce 1416 sayılı Kanun uyarınca YLSY bursiyeri olarak tezsiz yüksek lisans eğitimlerine başlayıp eğitimlerini tamamlayıp yurda döneceklerin yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı görevlendirilebilecekleri,

2-06/02/2013 tarihinden sonra 1416 sayılı Kanun uyarınca YLSY bursiyeri olarak tezsiz yüksek lisans eğitimlerine başlayıp eğitimlerini tamamlayıp yurda döneceklerin yükseköğretim kurumlarının "öğretim elemanı kadroları dışında", yükseköğretim kurumlarında veya diğer kamu kurumlarında görevlendirileceği kararlaştırılmıştır.

Alınan karar neticesinde; 06/02/2013 tarihinden sonra öğrenim planlarını onaylanan YLSY bursiyerlerinin tezsiz yüksek lisans yapıp yurda dönmeleri halinde yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı kadrolarına atanmaları engellenmiştir. Bu kişilerin ancak üniversitelerin veya diğer kamu kurumlarının  memur pozisyonlarında değerlendirilmesi istenilmiştir.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, YLSY bursiyeri olarak yükseköğretim kurumları adına giden öğrenciler öğretim elemanı kadrolarına atanmayı düşünüyorlarsa eğer yüksek lisans öğrenimlerini mutlaka "Tezli" olarak yapmaları  gerekmektedir.

 Tezsiz olarak yapanlar yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı kadrolarına atanamayacaklardır.

Konu ile ilgili YÖK Başkanlığının yazısı aşağıda yer almaktadır.

 

Bu yazının tüm hakları (içerik ve görsel) akademikadro.net aittir.  akademikadro.net biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik ve görsel kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.