YÖK Başkanı : Üniversiteler FETÖ'den Liyakatla Temizlenir

2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI “YÖK KÜLTÜR-SANAT SÖYLEŞİLERİ”NİN İLKİ FIRAT ÜNİVERSİTESİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

7 Kasım 2016/ Elazığ

“YÖK Kültür-Sanat Söyleşileri” başlığı altında YÖK tarihinde ilk kez düzenlenen ve Bartın, İstanbul Medeniyet, Nevşehir Hacı Bektaş Veli, Recep Tayyip Erdoğan ve Ardahan Üniversitelerinde yapılan söyleşilerin altıncısı Fırat Üniversitesinde gerçekleştirildi.

“YÖK Kültür-Sanat Söyleşisi” öncesinde YÖK Başkanı Saraç, Rektör Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ ile birlikte Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu’na bir ziyaret gerçekleştirdi.

Rektör Demirdağ eşliğinde Fırat Üniversitesi kampüsünü gezen Saraç, Rektör Demirdağ’ı makamında ziyaret ettikten sonra etkinliğe katılan bölge rektörleriyle toplantı düzenledi.

Fırat Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe; YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK yetkilileri, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, bölgedeki bazı rektörler ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Prof. Dr. Fuat Keyman’ın gerçekleştireceği “Küreselleşen Dünyada Türkiye: Demokrasi, Güvenlik, Kimlik” konulu söyleşinin açılışında YÖK Başkanı Saraç, fakültelerine birincilikle yerleşen ve kayıtlarını yaptıran öğrencilere kutlama mektuplarını takdim etti.

Programın açılışında konuşma yapan YÖK Başkanı Saraç, Doğu ve Güneydoğunun, kuruluşundan bu yana 41 yılda çok ciddi mesafeler almış, mezunlarıyla iftihar edilen bu üniversiteyi ziyaret etmekten, çalışmalarını yerinde görmekten, üniversitenin değerli akademisyenlerini ve sevgili öğrencilerimizi selamlamaktan sevinç duyduğunu söyledi.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı olarak, katılımcılara Türkiye yükseköğretimiyle ilgili bilgiler veren YÖK Başkanı, belirtilen tüm hedeflere ulaşma için durmaksızın çalışırken bir yandan da yükseköğrenim sürecimize yönelik çok önemli tehditlerle de mücadele ettiklerini sözlerine ekledi.

Değerli Hocalarım, Üzerinde durduğum tüm hedeflere ulaşma için durmaksızın çalışırken bir yandan da yükseköğrenim sürecimize yönelik çok önemli tehditlerle de mücadele etmekteyiz. Eğitimin bir ülkenin nasıl istikbali için esas unsur olduğunu kabul ediyorsak, eğitim ve öğretimin bütün kademelerinde ve boyutlarında nitelik ve liyakatten sapıldığında; bir amaç değil kamu kurumlarında hâkimiyet için bir araç halini aldığında o ülke için güvenlik zaafı noktası olabileceğini de 15 Temmuz gecesi gördük ve yaşadık.

Türkiye’miz, ülkemiz, vatanımız, memleketimiz 15 Temmuz Cuma gecesi bir facianın eşiğinden döndü. Doğrudan milli varlığımıza ve anayasal düzenin üzerine kâbus gibi çöken bir karanlığı yaşadık o gece. Türk milletinin iktidarı ve muhalefetiyle iradesi, karşı duruşu, askeriyemizin meşru düzeninin bu girişimi reddetmesi Sayın Cumhurbaşkanımızın olağan üstü kararlı duruşu ve liderliği etrafında kenetlendi ve bu liderlik ertesi gün bizi yeniden aydınlığa taşıdı.

Gizli ve sinsi bir biçimde devlet içinde ve toplumda örgütlenen bu yapı, artık net olarak görülüyor ki silahlı kuvvetlerde, emniyette ve yargıda olduğu gibi eğitimde ve üniversitelerde de yerleşmişler ve Türkiye Cumhuriyetine karşı durmaya cesaret edebilmişlerdir.

Bu yapının yerleştiği hiç bir kurumu zedelemeden hepimizin görevi bu terörist yapıdan bütün kurumlarımızı ve ülkeyi kurtarmaktır. Üniversiteler olarak bu dönemin, yıllardır kat ettiğimiz yolları tahrip etmesine, bizi tekrar geri götürmesine izin vermeyeceğiz. Fakat bir diğer görevimiz ise bu tür yapıların tekrar devlete sirayet etmemesi için gerekli tedbirlerin alınmasıdır. Yükseköğretimde atama ve yükseltilmelerde liyakatin esas alınması aslında bu yapının yükseköğretimin bünyesinden temizlenmesi için en önemli araçtır. Bütün üniversitelerimize bu kültürün, liyakat ve ehliyet anlayışının yerleşmesi için çalışacağız.

Bugünkü kültür ve sanat söyleşi programında Sabancı Üniversitesinden ve aynı zamanda İstanbul Politikalar Merkezi başkanlığını yürüten Prof. Dr. Sayın Fuat Keyman’ı dinlemekten mutluluk duyacaklarını belirten YÖK Başkanı, “Küreselleşen Dünyada Türkiye: Demokrasi, Güvenlik, Kimlik” konusu ile tam da bugünlerde dinlemek istediğimiz bu konu başlığı ve de teşrifleri için Sayın Keyman’a teşekkürlerini sunarak konuşmasını tamamladı.

YÖK Başkanı Saraç’ın söyleşi programında yaptığı konuşma metninin tamamını okumak için tıklayınız.

Konuşmanın ardından, “Küreselleşen Dünyada Türkiye: Demokrasi, Güvenlik, Kimlik” konulu söyleşiye geçilirken, söyleşi sonrası YÖK Başkanı Saraç üniversitedeki akademisyen ve öğrencilerle karşılıklı sohbet etti.