YÖK İkinci Üniversite Okuyanlar İçin Karar Aldı

Yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerimizin aynı anda farklı seviyelerde veya aynı düzeyde iki üniversiteye kayıtları nasıl olur ? Bununla ilgili Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 10/02/2016 tarihinde almış olduğu karar neticesinde aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

1-ÖSYS kılavuzunda yer alan programlarda aynı seviyede iki örgün programa kayıt yaptırılamaz.  Örneğin,  örgün eğitimde bir üniversitede İşletme Bölümü okurken başka bir yükseköğretim kurumunda veya aynı üniversitede örgün bir lisans programına  kayıt yaptırılamaz.

2-ÖSYS kılavuzunda yer alan programlarda farklı seviyede iki örgün programa kayıt yaptırılabilir. Örneğin, örgün eğitimde bir üniversitede lisans düzeyinde İşletme Bölümü okurken başka bir yükseköğretim kurumunda veya aynı üniversitede örgün bir ön lisans programına kayıt yaptırılabilir. 

3-ÖSYS kılavuzunda yer alan programlarda örgün bir programa kayıtlı iken, herhangi bir üniversitesinin açıköğretim ön lisans veya lisans programına kayıt yaptırılabilir.

4-Bir üniversitede örgün eğitimine devam eden öğrenciler eğitimine devam ettiği veya başka bir üniversitede açılan uzaktan eğitim ön lisans veya lisans programlarına kayıt yaptırabilir. 

5-Daha önce bir lisans programından mezun olup, ikinci üniversitesine devam eden öğrenciler herhangi bir yükseköğretim kurumunda lisansüstü programlara kayıt yaptırabilirler.

6-Bir üniversitenin lisansüstü programına kayıtlı iken, başka bir üniversitenin lisansüstü programına kayıt yaptırabilir.

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, ikinci bir programa kayıt yaptıran öğrenciler (en son kayıt yaptırdığı yükseköğretim kurumuna) harç ücreti ödemek zorundadırlar. 

Örneğin, bir devlet üniversitesinde lisans düzeyinde eğitim gören öğrenci bir sonraki ÖSYS sınavında ön lisans normal öğretim programını kazanması halinde, ön lisans düzeyinde kazandığı üniversiteye harç ücretini yatırmak zorundadır.

Açıköğretim programında kayıtlı iken, ÖSYS sınavı ile devlet üniversitesinde ön lisans-lisans normal öğretim düzeyinde bir üniversiteyi kazanması durumunda, bu üniversiteye harç ücreti yatırmadan kayıt yaptıramaz. Açıköğretim programından kaydını öğrencinin sildirmesi halinde devlet üniversitesine herhangi bir harç ücreti ödemez.

Yaptığımız açıklamalara ilişkin YÖK Başkanlığının yazısı aşağıda yer almaktadır .

Bu yazının tüm hakları akademikadro.net aittir.  akademikadro.net biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.