YÖK ÖYP'de Yedek Atama Yoluna Gitmeli

Bu yıl son kez uygulanan Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı ilk başladığı yılda cari alımlarda olduğu gibi her bir kadro için jüri tarafından yedek aday belirlenebiliyordu.

Ancak, bu uygulamadan 2011 yılında vazgeçilerek, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı merkezi sistem neticesinde  üniversitelere doğrudan adayların beyan etmiş oldukları bilgilere göre yerleştirme yapmaktadır.

Buda adayların bazılarının ilanda aranan şartları taşımadığı halde başvurmaları, mezuniyet notu bilgilerini yanlış girmeleri, atandıkları halde başvurmamaları gibi nedenlerden ötürü bir çok kadronun yanmasına sebep olmaktadır.

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programının uygulanmasına ilişkin kuralları düzenleyen usul ve esaslarda yapılacak bir değişiklikle asıl olarak üniversiteye yerleşen adayın ilanda aranan özel şartları taşımaması, yanlış bilgi girişi ve atanmak için belirlenen sürede belgelerini teslim etmemesinden ötürü boş kalan kadroyu ilgili üniversiteyi en yüksek ikinci ÖYP puanıyla tercih eden ve ve herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen adayın atanması yapılabilir.

Diğer taraftan  "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar" ın 13 üncü maddesinde "Sınavlarda başarılı olan adaylar, başarı puanları esas alınarak ilan edilir. İlan edilen kadro sayısını geçmemek şartıyla yedek aday da ilan edilebilir."  hükmü yer almaktadır.

Görüldüğü gibi, üniversitelerce bireysel olarak ilan edilen öğretim üyesi harici öğretim elemanı kadrolarında (öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, okutman, uzman) ilan edilen kadro sayısının geçmemek kaydıyla yedek aday belirlenmesine yönelik yasal düzenleme bulunmaktadır. Ancak, ÖYP kapsamında yedek aday ataması olmaması sebebiyle her dönem yüzlerce kadro yanlış beyan, şartları taşımama ve başvurup gitmeme gibi durumlardan ötürü yanmaktadır.

Özellikle bu son atama olması sebebiyle, boş kalan kadrolara YÖK tarafından yapılacak bir düzenlemeyle yedek aday belirlenip yerleştirme yapılabileceğini değerlendirmekteyiz.

Bu yazının tüm hakları akademikadro.net aittir.  akademikadro.net biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©