Eğitim Öğretim Planlamacısı Kimdir ? Kimler Başvurabilir ?

EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANLAMACISI KİMDİR ? NE İŞ YAPAR ?

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 33/d maddesinde “EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANLAMACISI“, yükseköğretim kurumlarında eğitim-öğretimin planlanmasıyla görevli öğretim yardımcısı olarak tanımlanmıştır.

Eğitim-öğretim planlamacıları üniversitelerde eğitim-öğretimle ilgili birimlerde (Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı, Bologna Eşgüdüm Komisyonlukları, Rektörlüğe bağlı birimler vb.) görev yapmaktadırlar.

EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANLAMACISI OLMAK İÇİN ASGARİ ŞARTLAR NELERDİR ?

-ALES’ten en az 70 puan sahibi olmak,

-Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (YDS) en az 50 puan veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan sahibi olmak.

-En az tezli yüksek lisans mezunu olmak veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki yıl tecrübeli olmak gerekir.

AKADEMİK UZMAN KADROLARINA NASIL BAŞVURURUM ?

Tüm üniversiteler eğitim-öğretim planlamacısı kadrolarını ihtiyaçlarına göre değişik tarihlerde ilan edebilirler. Tüm alımlar Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının web sayfasından yer alan Akademik Kadro İlanları menüsünde ilan edilmektedir.

Burada üniversitelerin ilan ettikleri uzman kadrolarını inceleyerek “İlanda Aranan Özel Şartlar” kısmında belirtilen kriterleri sağlamanız halinde, başvurunuzu ilan metninde belirtilen adreslere istenilen belgelerle birlikte yapabilirsiniz.

BAŞVURDUKTAN SONRA DEĞERLENDİRME NASIL YAPILIR ?

Başvuru yapıldıktan sonra üniversiteler tarafından belgeleriniz ilanda aranan şartları taşıyıp taşımadığınıza yönelik kontrol edilir. Eğer ki başvurunuz uygun görülürse, jüri tarafından ön değerlendirme listesine dahil edilirsiniz. Söz konusu yönetmelik gereği, ön değerlendirme ALES puanının %60’ı ve  yabancı dil puanının %40’ı alınarak belirlenir.

 ALES ve Yabancı Dil puanınıza göre belirlenen ön değerlendirme sonucuna göre ilk ona girerseniz (eğer ki ilan edilen kadro sayısı 1’se 10 kişi çağırılır) yazılı sınava davet edilirsiniz.

Ön değerlendirme sonuçları üniversitenin kurumsal web sayfasında ilan edilir. Sınava girecek adaylarda ayrıca bir yazılı tebligat yapılmaz. Kurumların yaptığı duyurular tebligat niteliğindedir.

Eğitim Öğretim Planlamacısı alımlarında sözlü mülakat yoktur. Jüri sizi giriş sınavında yazılı olarak sorulan sorulara verdiğiniz cevaba göre değerlendirecektir. 

Yazılı sınav sonucu değerlendirme ise aşağıdaki şekilde yapılmaktadır :

ALES (%30) + Lisans Mezuniyet Notu (%30)+Giriş Sınavı Notu (%30) + Yabancı Dil Puanı (%10) 

Yukarıda belirtilen oranlara göre yapılacak hesaplamalar sonucunda eğer ki en yüksek puana sahip aday sizseniz ilgili kadroya atanmaya hak kazanırsınız.

ATANDIKTAN SONRA ÖZLÜK HAKLARI VE MAAŞ NE KADAR ? 

Eğitim-Öğretim Planlamacısı maaşları son dönemde yapılan iyileştirmeler sonucunda önemli seviyede artmıştır. Eğitim-Öğretim Planlamacısı maaşları ülkemizde geliştirme ödeneğinden ötürü bölge bölge farklılıklar göstermekle birlikte ortalama 4000-5000 TL aralığında değişmektedir.

EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANLAMACISI HEDEFLEYENLERE TAVSİYELER 

Yukarıda açıkladığımız gibi “Eğitim-Öğretim Planlamacısı” kadroları için  mutlaka sağlanması gereken 3 şarta (ALES 70, Dil 50 ve 2 yıl asgari deneyim) ilave olarak üniversiteler tarafından ilanlara koşullar eklenebilmektedir.

Bu doğrultuda Eğitim-Öğretim Planlamacısı kadrosuna başvurmayı düşünen kişilerin;

1- Eğitim Fakültesi mezunu olan kişilerin  Eğitim Bilimleri alanında Yüksek Lisans yapmaları,

2- Eğitimle ilgili konularda özellik gösteren sertifika vb. belgeler almaları.

Bu kadrolara başvurularında kendilerine kolaylık ve öncelik sağlayacaktır.

Bu yazının tüm hakları akademikadro.net aittir.  akademikadro.net biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.