33/a Araştırma Görevlisi Kadrosuna Atanma Geri mi Geliyor !

Üniversitelerde 50-d Araştırma görevlisi olarak görev yapanlar 33/a kadrosuna atabilecek mi?
Hatırlayacağınız üzere Araştırma görevlilerinin atanması 2018 yılına kadar 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunun 33/a maddesine göre yapılmaktaydı. 2018 yılından itibaren atamalar söz konusu kanunun 50/d maddesine göre yapılmaktadır. Peki 33/a ve 50/d maddeleri nedir, öncelikle açıklayalım.

Madde 33/a:  Araştırma görevlileri, yükseköğretim kurumlarında yapılan araştırma, inceleme ve deneylerde yardımcı olan ve yetkili organlarca verilen ilgili diğer görevleri yapan öğretim elemanıdır. Araştırma görevlisi kadrosuna başvurabilmek için sınavın yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak gerekir. Bunlar ilgili anabilim veya anasanat dalı başkanlarının önerisi, Bölüm Başkanı, Dekan, enstitü, yüksekokul veya konservatuvar müdürünün olumlu görüşü üzerine rektörün onayı ile araştırma görevlisi kadrolarına en çok üç yıl süre ile atanırlar; atanma süresi sonunda görevleri kendiliğinden sona erer. Bunlar aynı usulle yeniden atanabilirler. 

Madde 50/d: Lisans üstü öğretim yapan öğrenciler, kendilerine tahsis edilebilecek burslardan yararlanabilecekleri gibi, her defasında bir yıl için olmak üzere araştırma görevlisi kadrosuna da atanabilirler. 

İkisinin arasındaki fark ise 33/a kadrosundaki Araştırma görevlileri daimi olarak atanır, 50/d kadrosundaki Araştırma görevlileri ise Lisansüstü eğitimleri sona erince İLİŞİKLERİ kesilir.

Aldığımız bilgilere göre 50/d Araştırma görevlilerin yakın süreçte 33/a kadrolarına geçemeyecekleri veya Üniversitelerin araştırma  görevlisi ilanlarının  50/d kadrosunda ilana çıkacakları, ancak lisansüstü eğitimleri sona erdiğinde en az 6 ay ilişiklerinin kesilmeyeceği yönündedir.