ALES'e alternatif bir sınav gelecek mi?

YÖKDİL benzeri bir sınav ALES için de uygulanır mı?
Bilindiği üzere daha önce YDS sınavına alternatif olarak YÖKDİL sınavı getirilmiş ve yıllarca YDS'den alamadığı puanı YÖKDİL'den alan adayların memnuniyetini sayfamızda paylaşmıştık. Geçtiğimiz dönemlerde yapılan ALES sınavın zorluğundan dolayı şikayetler artarak devam etmektedir. Bu bağlamda ALES'e alternatif bir sınavın yapılabileceği ile ilgili son yapılan mevzuat değişikliği ile alt yapısı hazırlandı.
Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Söz konusu yönetmelikte yapılan ve dikkat çeken en önemli değişiklik ise merkezi sınav ALES ile ilgili tanımın değiştirilmesi oldu. Tanım ise aşağıdaki belirtilen şekilde yapılmıştır.

Merkezi Sınav: Yükseköğretim Kurulu tarafından yaptırılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavını (ALES), ifade eder. hükmü yer almaktadır. yapılan bu değişiklikle Daha önce Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı (ALES), Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek kurumlara yaptırabileceği belirtilmiştir.

Bugüne kadar konuyla ilgili yetkili kaynaklardan alternatif bir sınavın yapılacağı ile ilgili henüz bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak İlkbahar döneminden sonra yapılacak ALES'ten sonra bir sınavın yapılacağını düşünmekteyiz ve bu konuda bir ihtiyacın doğduğu da sınava girecek birçok aday tarafından da beklenmektedir.