Araştırma Görevlisi Kadrolarında Nasıl Bir Düzenleme Yapıldı!!

2547 sayılı yükseköğretim kanununda Araştırma görevlisi kadroları için nasıl bir düzenleme yapıldı.
Bildiğiniz üzere uzun zamandır 50/d araştırma görevlilerin lisansüstü programlardan mezun olduktan sonra ilişiklerin hemen kesilmemesi gerektiği konusunda yasal düzenlemelerin yapılması gerektiği konusunda sayfamızdan bilgilendirme yazıları yazıldı. Bu kapsamda Mecliste yapılan yeni düzenlemeyle 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununda değişikilklik yapıldı. Yapılan değişikler aşağıdaki yer almaktadır. 

-Doktorasını  tamamlayan 50-d statüsündeki araştırma görevlilerine "mezuniyet tarihinden itibaren" ilave 1 (bir) yıl süre verilecek ve ilgililer bu sürede kadrolarıyla ilişkilere devam ederek maaş almaya devam edecektir. (Doktorada azami süreyi aşmamak koşuluyla)

-Uzatma verilen bir yılın sonunda ise; yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanacak "performans kriterlerini" sağlayan 50-d araştırma görevlilerinin görev süreleri bağlı bulundukları birimin uygun görmesi ve Üniversite Rektörlüğü tarafından uzatılabilecektir. Söz konusu performan kriterlerinde objektif değerlendirme sistemi kurulması somut olarak performans ölçütlerini taşıyan araştırma görevlilerinin görev sürelerinin uzatılacaklarını değerlendirmekteyiz.

-Görevde bulunan ve 2547 sayılı Kanunun 35 inci maddesi uyarınca lisansüstü eğitim gören araştırma görevlileri, doktora eğitimlerini tamamlamaları halinde ek süreden yararlanmak için kadrolarının bulunduğu yükseköğretim kurumlarına geri dönüş yapmakla yükümlüdürler.

-Gerek kadrolarının bulunduğu yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim yapanlar, gerekse 2547 sayılı Kanunun 35 inci maddesi uyarınca başka bir üniversitede eğitim görenler doktora eğitimlerini müteakip ayrılmak isterlerse ek süre hakkından yararlanmadan "herhangi bir mecburi hizmet yüklenmeksizin" görevinden ayrılabilecektir.

-Üniversite Senatoları kanunda yapılan yasal düzenlemeyle, 50-d araştırma görevlilerinin ilave bir yıllık süre için sağlamaları gereken performans kriterlerini belirleyerek ilan edeceklerdir.