Araştırma Görevlisi Kimdir ? Nasıl Başvurabilirim ?

Araştırma Görevlisi Kimdir ? Nasıl Başvurabilirim ? Başvurduktan Sonra Değerlendirme Nasıl Yapılır ?

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ KİMDİR ?  

Araştırma Görevlileri, yükseköğretim kurumlarında yapılan araştırma, inceleme ve deneylerde yardımcı olan ve yetkili organlarca verilen ilgili diğer görevleri yapan öğretim yardımcılarıdır.

Araştırma görevlileri, yükseköğretim kurumlarında yapılan araştırma, inceleme ve deneylerde yardımcı olan ve yetkili organlarca verilen ilgili diğer görevleri yapan öğretim elemanıdır. Bunlar ilgili anabilim veya anasanat dalı başkanlarının
önerisi, Bölüm Başkanı, Dekan, enstitü, yüksekokul veya konservatuvar müdürünün olumlu görüşü üzerine rektörün onayı ile araştırma görevlisi kadrolarına en çok üç yıl süre ile atanırlar; atanma süresi sonunda görevleri kendiliğinden sona erer.

İkincisi ise; 2547 sayılı Kanunun 50/d maddesi uyarınca atanırlar, ve Doktorası biten araştırma görevlisi kadroları ile ilişiği kesilir.

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ OLMAK İÇİN ASGARİ ŞARTLAR NELERDİR ?

-İlana ilk başvuru tarihi itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak,

-ALES’ten en az 70 puan sahibi olmak, 

-Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (YDS) en az 50 puan veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan sahibi olmak.

Yukarıda belirtilen şartlar zorunlu ve genel şartlar olup, tüm devlet ve vakıf üniversitelerinde geçerlidir. 

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ KADROLARINA NASIL BAŞVURURUM ?

Yukarıda da belirttiğimiz tüm üniversiteler araştırma görevlisi kadrolarını ihtiyaçlarına göre muhtelif zamanlarda ilan edebilirler. Tüm araştırma görevlisi alımları Resmi gazetede ve üniversitelerin web sayfalarında yayınlanmaktadır.

Burada üniversitelerin ilan ettikleri kadroları inceleyerek “İlanda Aranan Özel Şartlar” kısmında belirtilen lisans, yüksek lisans ve doktora alanları gibi kriterlerin sizlere uyması durumunda başvurunuzu ilan metninde belirtilen adreslere istenilen belgelerle birlikte yapabilirsiniz.

Burada dikkat etmeniz gereken,  yeni düzenleme ile mutlaka bir lisansüstü programa kayıtlı olmaktır. Örneğin “İşletme Bölümü Lisans Mezunu Olmak. İşletme Anabilim Dalında Yüksek Lisans Yapıyor Olmak veya Doktora yapıyor olmak” gibi,

Başvuru yapmadan önce burada belirtilen kriterleri dikkatli incelemekte her zaman yarar vardır. Ayrıca, tüm üniversiteler başvuruda aşağıdaki belgeleri mutlaka istemektedirler.

1- Lisans Diploması (İlandaki özel şartlara göre Yüksek Lisans veya Doktora belgeleri)

2-Lisans Transkript

3-Nüfus Cüzdan Fotokopisi

4-Fotoğraf

5-Özgeçmiş

Bunlardan “Lisans Diploması ve Transkriptin” mutlaka aslı veya onaylı suretinin başvuruda gönderilmesi gerekmektedir. Birçok aday onaysız fotokopi diploma ve transkript evrak gönderdiği için üniversiteler tarafından değerlendirmeye alınmamaktadır.

BAŞVURDUKTAN SONRA DEĞERLENDİRME NEYE GÖRE YAPILIR ? 

Başvuru yapıldıktan sonra üniversiteler tarafından belgeleriniz ilanda aranan şartları taşıyıp taşımadığınıza yönelik kontrol edilir. Eğer ki başvurunuz uygun görülürse, jüri tarafından ön değerlendirme listesine dahil edilirsiniz. Söz konusu yönetmelik gereği, ön değerlendirme ALES puanının %60, yabancı dil puanının %40’ı alınarak belirlenir.  ALES ve Yabancı Dil puanınıza göre belirlenen ön değerlendirme sonucuna göre ilk ona girerseniz (eğer ki ilan edilen kadro sayısı 1’se 10 kişi çağırılır) yazılı sınava davet edilirsiniz.

Ön değerlendirme sonuçları artık YÖK’ün sayfasında değil her üniversitenin kurumsal web sayfasında yapılır. Sınava girecek adaylarda ayrıca bir yazılı tebligat yapılmaz. Kurumların yaptığı duyurular tebligat niteliğindedir. 

Araştırma görevlisi alımlarında sözlü mülakat yoktur. Jüri sizi giriş sınavında yazılı olarak sorulan sorulara verdiğiniz cevaba göre değerlendirecektir. 

Yazılı sınav sonucu değerlendirme ise aşağıdaki şekilde yapılmaktadır :

ALES (%30) + Lisans Mezuniyet Notu (%30)+Giriş Sınavı Notu (%30) + Yabancı Dil Puanı (%10) 

Yukarıda belirtilen oranlara göre yapılacak hesaplamalar sonucunda eğer ki en yüksek puana sahip aday sizseniz araştırma görevlisi olarak ilgili kadroya atanmaya hak kazanırsınız. 

ATANDIKTAN SONRA ÖZLÜK HAKLARI VE MAAŞ NE KADAR ? 

Araştırma görevlisi maaşları son dönemde yapılan iyileştirmeler sonucunda ciddi düzeyde artmıştır. Araştırma Görevlisi maaşları ülkemizde geliştirme ödeneğinden ötürü bölge bölge farklılıklar göstermekle birlikte ortalama 5500-6300 aralığında değişmektedir.

KARİYER OLARAK ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ HEDEFİ OLANLARA TAVSİYELER 

-Henüz üniversite öğrenimine devam edenlerin öncelikle lisans mezuniyet not ortalamalarını 3 ve üzerinde tutmaları lisans mezuniyet notunun değerlendirme aşamasında  %30 luk bir etkisi olduğu için önemlidir. 

-ALES özellikle ön değerlendirme aşamasında %60’lık bir etkiye sahip olduğundan, bu puan ne kadar yüksek olursa eğer adayların giriş sınavlarına çağrılma ihtimali de o derece artar.

-YDS ile ilgili henüz bir puanı olmayanların bu konuda profesyonel destek almalarında yarar vardır. Özellikle birebir dersler veya kurslar gibi. YDS ile ilgili sorun yaşayan adayların YÖKDİL ve  TOEFL gibi eş değerliliği bulunan yabancu dil sınavlarını da denemelerinde yarar vardır.  Son zamanlarda YÖKDİL sınavına başvurular oldukça fazladır.

-İlanlarda çoğu üniversite ek koşul olarak yüksek lisans yapıyor veya alanında en az 5 yıl deneyim gibi şartlar koyduklarından, üniversite öğrenimi biter bitmez mezun olduğunuz bölümle ilgili bir yüksek lisans programına kayıt yaptırmanızda her zaman yarar vardır.  

-Akademik ilanlarda genelde lisans ve yüksek lisans alanları uyumlu olması gerektiğinden,lisans mezuniyet alanınızdan farklı bir alanda yüksek lisans yapmanız size dezavantaj olabilir.