Lisansüstü öğrenci başvurularında 50 TL alan üniversite!

Üniversitelerin yüksek lisans ve doktora başvurularında ücret alması doğru değil!!
Hatırlayacağınız üzere 20 Nisan 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği"nin ilgili hükümleri uyarınca tezli yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans, doktora ve bütünleşik doktora programlarına öğrenci alımları üniversiteler tarafından  web sayfalarından ilan edilmektedir.
Adaylar üniversitelerin internet adreslerinde yer alan ilandaki şartları taşımaları halinde başvurularını doğrudan şahsen, posta veya elektronik yollarla üniversitelere yapmaktadırlar. Bu kapsamda başvuran adaylardan üniversitelerin lisansüstü programlara başvurularda ücret alındığı bildirilmiştir.

Bir devlet üniversitesinin 2021-2022 güz dönemi yüksek lisans ve doktora başvuru ilanı incelendiğinde lisansüstü programlara başvuru için adaylardan 50 TL ücret istenmektedir. Başvuruda bulunmak isteyen adayların ücreti yatırıp makbuzu online başvuru sistemine yüklemedikleri takdirde müracaatlarının kabul edilmeyeceği uyarısı da kılavuzda yer almaktadır.

2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karara baktığımızda uzaktan eğitim hariç tüm lisansüstü programlarda normal süre içerisindeki öğrencilerden öğrenim ücreti alınmazken başvuru ücretinin alınması hangi mevzuaat çerçevesinde alındığı yükseköğretim kurumu tarafından açıklanmalıdır.
Ülkemizde bulunan devlet üniversitelerin yüksek lisans ve doktora başvurularında yer almayan bu başvuru ücreti uygulamasının hangi mantıkla ve yasal çerçevede Kocaeli Üniversitesi tarafından yapıldığını bilemiyoruz.
 Ülkemizin pandemi ile mücadele ettiği bir dönemde böyle ilanların olması gerçekten çok üzücü..

Üniversitenin bu haberle başvuru ücretini gözden geçireceği ve bu yanlışdan dönmesini umuyoruz

İlana ulaşmak için TIKLAYINIZ