50-d Araştırma Görevliliği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

50-d Araştırma Görevliliği hakkında sıkça sorulan sorulara ve cevaplarına bu yazımız ile ulaşabilirsiniz.

Devlet üniversitelerinde lisansüstü eğitim süresince görev yapan kadrolu araştırma görevlileridir. Daimi bir kadro değildir, doktora eğitimi süresi sonunda kadroyla ilişik kesilir.

 

50-d araştırma görevlileri lisansüstü eğitimleri tamamlanana kadar çoğunlukla 1 (bir) yıllığına atanır. Bu süre her defasında yenilenir.

 

 İlgili mevzuat gereğince, kişilerin 50/d araştırma görevlisi kadrosuna atanabilmesi için aktif lisansüstü öğrenciliğinin bulunması şarttır. Ancak, vakıf yükseköğretim kurumlarında 50/d usulü olmadığından, lisansüstü öğrenci olma kuralı aranmayabilir.

 

 50-d kadrosuna yüksek lisans eğitimi devam etmekte iken ataması yapılan kişi eğitimini tamamladığı tarihten itibaren 6 ay içerisinde alanında bir doktora programına kayıt yaptırmakla yükümlüdür. Aksi takdirde kadrosuyla ilişiği kesilerek görevine son verilir.

 

Ülkemizde öğretim üyesi kadrolarına geçiş, ilgili mevzuat gereğince üniversitelerin ilan ettiği doktor öğretim üyesi kadrolarına müracaat yoluyla olmaktadır. 50-d kadrosuna atanan kişiler, doğrudan doktor öğretim üyeliğine atanamamaktadır. Doktora eğitimini bitiren adaylar, üniversitelerin öğretim üyesi kadro ilanlarını takip ederek, şartlarını taşıdıklarına başvurmalıdır.

 

Atandığı üniversite dışında lisansüstü eğitimine devam eden kişi, talebi halinde 2547 sayılı Kanunun 35 inci maddesi uyarınca görevlendirilebilmektedir. Bazı üniversitelerde, kişilerin bu talebini engellemeye yönelik uygulamalar olmaktadır. Ancak, YÖK’ün bu konuda kararı bulunduğu için kişinin YÖK’e şikayeti ya da yargı yoluna gitmesi halinde işlem lehine sonuçlanacaktır.

50-d kadrosuna ataması yapılan araştırma görevlilerinin doktora eğitimleri tamamlandığında ilişikleri kesildiği için kendilerine mecburi hizmet yüklenmez.

Askerlik, doğum, sağlık mazereti veya COVİD sebebiyle kayıt dondurulabilir. Bunun dışındaki sebeplerden dolayı kayıt dondurma işlemi gerçekleşirse öğrencilik haklarından yararlanılmayacağı için kadroyla ilişik kesilir.

Adaylar lisansüstü eğitim gördüğü üniversiteyi yatay geçiş yoluyla  değiştirebilir.

 

Vakıf üniversitelerinde sadece yüksek lisans eğitimi görülebilir. Doktora eğitiminin mutlaka devlet üniversitelerinde yapılması şarttır.

 

En az bir yıl görev yapmaları şartıyla yurtdışında üç aydan uzun süreli görevlendirilebilirler.

Mezuniyet tarihi itibarıyla görevine son verilir.

Yürürlükteki mevzuata göre yüksek lisans için altı yarı yıl, doktora için on iki yarı yıl olan azami eğitim süresinde lisansüstü eğitimini bitiremeyen adayların görevlerine  son verilir. Yasal kayıt dondurmalar bu sürelere eklenir. (Askerlik, doğum, sağlık, covid vb.)

 

Yüksek lisans mezunu adaylar üniversitelerin öğretim görevlisi ilanlarına başvurarak sınavı kazanmaları halinde geçiş yapabilirler.

 

       Diğer kurumların kadrolarını kazanmaları halinde nakil (kurumun izni) veya istifa etmek suretiyle geçiş yapılabilmektedir.

Burada yanıtlanmayan soruları İnstagram sayfamızdan ya da akademikadro@gmail.com adresi üzerinden bize bildirebilirsiniz. Paylaşarak destek olduğunuz için ayrıca teşekkür ederiz.