Öğretim Elemanlarına Devletten İlave Maddi Destek

 “Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanun İle Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun“, 26/02/2016 tarih ve 29636 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu kanunun 5 inci maddesi ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 58 inci maddesine eklenen (k) fıkrasında; " Üniversite-sanayi işbirliği kapsamında araştırma ve geliştirme, tasarım ve yenilik projeleri ile faaliyetleri sonucunda elde edilen gelirler döner sermaye işletmesinin ayrı bir hesabında toplanır. Bu gelirlerden (b) fıkrası uyarınca yapılacak olan kesintiler de dâhil herhangi bir kesinti yapılmaz. Bu kapsamda görev yapan öğretim elemanına ödenecek gelirin yüzde 85’i, herhangi bir vergi kesintisi yapılmaksızın ilgili öğretim elemanına ödenir. Kalan tutar, (b) fıkrasında belirtilen işler için kullanılır. Bu kapsamda değerlendirilecek proje ve faaliyetlere, öğretim elemanının müracaatı doğrultusunda, üniversite yönetim kurulunun izni ile karar verilir." hükmü eklenmiştir.

Bilindiği üzere, Yükseköğretim Kanununun 58 inci maddesinde; "Döner sermaye gelirlerinden tahsil edilen kısmın, tıp ve diş hekimliği fakülteleri sağlık uygulama ve araştırma merkezleri ile açık öğretim hizmeti veren yükseköğretim kurumları için asgari yüzde 35'i, ziraat ve veteriner fakülteleri, sivil havacılık yüksekokulu, sürekli eğitim merkezleri ile bünyesinde atölye veya laboratuar bulunan yükseköğretim kurumları için asgari yüzde 30’u, diğer yükseköğretim kurumları için ise asgari yüzde 15'i, ilgili yükseköğretim kurumunun ihtiyacı olan mal ve hizmet alımları, her türlü bakım, onarım, kiralama,  devam  etmekte  olan   projelerin  tamamlanmasına  yönelik  inşaat  işleri  ve   diğer ihtiyaçlar ile yönetici payları için kullanılır. Bu oranları yüzde 75'ine kadar artırmaya üniversite yönetim kurulu yetkilidir. 

Döner sermaye gelirlerinden tahsil edilen kısmın en az yüzde 5'i, üniversite bünyesinde yürütülen bilimsel araştırma projelerinin finansmanı için kullanılır. Bu tutar döner sermaye muhasebe birimince, tahsilatı takip eden ayın yirmisine kadar ilgili yükseköğretim kurumu hesabına yatırılır. Yatırılan bu tutarlar, yükseköğretim kurumu bütçesine öz gelir olarak kaydedilir. Kaydedilen bu tutarlar karşılığı olarak ilgili yükseköğretim kurumu bütçesine konulan ödenekler, gelir gerçekleşmelerine göre kullandırılır. Süresi içinde yatırılmayan tutarların tahsilinde 6183 sayılı Kanun hükümleri uygulanır. 

Bilimsel araştırma projelerine ilişkin ödenekler, üniversite yönetim kurulunca gerekli görüldüğü takdirde, her bir proje için avans verilmek suretiyle de kullandırılabilir.

Bilimsel araştırma projelerinin seçilmesi, uygulanması ve izlenmesi ile ödeneklerin kullandırılması, genel hükümlerin ön ödemelere ilişkin sınırlamalarına bağlı kalınmaksızın avans verilmesi ve bu avansın mahsubuna dair usul ve esaslar Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak Yükseköğretim Kurulu tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir." hükümleri bulunmaktadır.

Bu kapsamda, öğretim elemanlarının yapmış olduğu faaliyetler karşılığında üniversite döner sermayesine gelir olarak kaydedilen tutarlardan 2547 sayılı Kanunun 58 inci maddesine göre üniversitenin belirli birimlerine ve hesaplarına dağıtım yapılmaktadır.

Öğretim elemanlarının sanayi ile işbirliğini desteklemek amacıyla, “Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanun İle Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la 2547 sayılı Kanunun 58 inci maddesine eklenen hüküm gereği, sanayi işbirliği kapsamında öğretim elemanlarının yaptığı faaliyetler ile elde edilen gelirler döner sermaye hesaplarında ayrıca izlenecek.

Bu gelirlerin %85 i bir kesintiye tabi olmaksızın ilgili öğretim elemanlarına ödenecektir. Kalan %15'lik kısım ilgili kanunun 58 inci maddesinin 2 nci fıkrasında belirtilen usullere göre dağıtılacaktır.

Ayrıca, sanayi ile işbirliği kapsamında yapılacak faaliyetlerde görev almak isteyen öğretim elemanlarının doğrudan görevli oldukları üniversitelerin yönetim kuruluna başvurmaları gerekmektedir.

Bu yazının tüm hakları akademikadro.net aittir.  akademikadro.net biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.