SORU 1 : Öğretim görevlisi kimdir ?
CEVAP 1 : 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda öğretim görevlisi "Ders vermek ve uygulama yaptırmakla yükümlü bir öğretim elemanıdır." şeklinde tanımlanmıştır. Kanun hükmünden de anlaşılacağı üzere öğretim görevlileri üniversitelerde ders vermek amacıyla istihdam edilirler.
SORU 2: Öğretim Görevlisi olabilmek için yaş sınırı var mıdır?
CEVAP 2 : Öğretim Görevlisi olabilmek için yaş sınırı yoktur.
SORU 3 : Öğretim Görevlisi olabilmek için ALES sınavından kaç puan almam gerekiyor?
CEVAP 3: Öğretim Görevlisi kadrolarına başvuru yapabilmek için ALES'ten en az 70 puan almak gerekiyor. Bu puanın ilgilinin lisans mezunu olduğu alan türünden olması şarttır.
SORU 4 : Öğretim Görevlisi kadrolarına başvuru yapabilmek için Yabancı Dil Puanı şart mı?
CEVAP 4 : Meslek yüksekokullarında Öğretim Görevlisi olabilmek için yabancı dil puanı şart değildir. Ancak, lisans düzeyinde eğitim veren birimlere alınacak Öğretim Görevlisi kadroları için en az 50 yabancı dil puanına sahip olmak gerekiyor.
SORU 5 : Öğretim Görevlisi kadroları sözleşmeli mi ?
CEVAP 5 : Öğretim Görevlisi kadrolarına atamalar en çok 2 yıl süre ile yapılmaktadır. Bu süre sonunda görev süresi yenilenir. Bu kadrolar sözleşmeli olarak geçmez.
SORU 6 : Öğretim Görevlisi olduktan sonra Yüksek Lisans veya Doktora yapmak şart mı ?
CEVAP 6 : Öğretim Görevlisi kadrosuna atandıktan sonra yasal olarak lisansüstü eğitim yapmak şart değildir. Ancak, akademik kariyer hedefleyen birçok kişi yüksek lisans ve doktora yapmaktadır.
SORU 7 : Öğretim Görevlisi il dışında Yüksek Lisans ve Doktora yapabilir mi ?
CEVAP 7 : Yukarıda zikrettiğimiz üzere, Öğretim Görevlisi kadrosuna atananlar haftalık 12 saat ders vermekle yükümlü olduklarından, ders görevleri harici kurumlarından izin almak şartıyla lisansüstü eğitimlerine devam edebilirler.
SORU 8 : Öğretim Görevlisi kadrolarına atananlar Akademik Teşvik Ödeneğinden faydalanabilir mi ?
CEVAP 8 : Bu kadro unvanlarında görev yapanlar yapmış oldukları bilimsel çalışmaların karşılığı olarak Akademik Teşvik Ödeneğinden faydalanabilirler.
SORU 9: Öğretim Görevliliğinin maaşları bu yıl itibarıyla hangi düzeydedir ?
CEVAP 9 : Geliştirme ödeneğinin coğrafi bölgelere göre farklılık arz etmesi sebebiyle, ek ders ve akademik teşvik ödeneği hariç olmak üzere ortalama 4 bin ile 5 bin düzeyinde değişmektedir.
SORU 10 : Öğretim Görevlisi kadrolarına atananlar başka bir üniversiteye naklen geçiş yapabilir mi ?
CEVAP 10 : Öğretim Görevlileri başka bir üniversiteye doğrudan geçiş yapamazlar. Ancak, girişteki usul gibi ilana başvurarak yapılan ön değerlendirme ve giriş sınavı neticesinde atanmaya hak kazanırlar.
Bu yazının tüm hakları (içerik ve görsel) akademikadro.net aittir. akademikadro.net biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik ve görsel kullanılabilir. Açık kaynak gösterilmeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.