İçişleri Bakanlığında gerçekleştirilen ve "İkamet İzinleri ile İlgili Protokol" ile "Veri Paylaşımı ile İlgili Protokol" adlı iki ayrı protokolün imzalandığı törene İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu ve YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç katıldı.
İmza töreninde konuşan YÖK Başkanı Saraç bu protokoller ile, YÖK tarafından ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda ikamet izni almasında fayda olacağını değerlendirdikleri kişilerin oturumlarının devam edeceğini ve üniversitelerimizde bilim üretmelerine imkan verileceğinin altını çizdi.
Bu protokollerin, öğrenci, akademisyen ve araştırmacı boyutlarında ülkemizin yükseköğretiminin uluslararasılaşma süreçleri için önemli bir adım olduğunu dile getiren YÖK Başkanı, doktoralarını ülkemizde tamamlayan ve ülkemizin öncelikli alanlarında çalışacak doktora sonrası araştırmacıların ülkemiz bilimsel araştırma ve teknoloji geliştirme süreçlerine katkı sağlayacaklarını umduklarını belirtti.
İçişleri Bakanlığı ile YÖK arasında imzalanan protokollerin kalite odaklı uluslararasılaşma sürecinde önemli bir aşama olduğunu söyleyen Saraç, ülkemizin içinde bulunduğu şartlarda, yükseköğretimin uluslarasılaşmasına önemli katkı sağlayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya ve onun şahsında İçişleri Bakanlığına, Türk Yükseköğretimi ve bilim hayatı adına teşekkürlerini iletti.
Ülkemizdeki mevcut duruma bakıldığında, Türkiye'de öğrenim görmek isteyenler, oturum izinleri için illerdeki valiliklere veya İçişleri Bakanlığının birimlerine başvuru yapmakta iken, bu durum özellikle akademik kitle açısından olumsuz bir durum ve algı oluşturmakta ve şikayetlere konu olmaktaydı.
Ayrıca ülkemizde doktora eğitimini tamamlayan yabancı uyruklu öğrenciler, 15 gün gibi çok kısa bir süre içinde ülkemizi terk etmek zorundaydılar. Gelişmiş ülkeler, kendi ülkelerinde doktora yaptırdıkları başarılı beyinleri, ülkelerinin kalkınmaları için kullanma maksadıyla, ülkelerinde kalmalarına teşvik ederken, ülkemizdeki bu uygulama, en iyi üniversitelerimizde doktora yaptırdığımız ve yetiştirdiğimiz insanlardan, yani ülkemiz imkanları ile yetişen beyinlerden istifade edemediğimiz anlamına gelmekteydi.
İmzalanan "İkamet İzinleri ile İlgili Protokol" sayesinde yabancı öğrenciler ile akademisyenler ve aile üyelerinin ikamet izni işlemlerinde gerekli belgeler üniversiteler aracılığıyla toplanacak, bu şekilde ülkemize gelen yabancı uyruklu öğrenci ve akademisyenlerin işlemleri, ikamet izni randevusu olmaksızın hızlı bir şekilde tamamlanacaktır. Bahse konu yabancı uyruklu öğrenci ve akademisyenler, ikamet izni belgelerini üniversitelerden teslim alabileceklerdir.
Ayrıca doktora sonrası araştırmacıların ikamet izni başvurularını YÖK Başkanlığı vasıtasıyla yapabilmeleri ve YÖK Başkanlığının görüşleri değerlendirilerek valiliklerce sonuçlandırılması sağlanacak, ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda ikamet izni almasında fayda olacağı değerlendirilen kişiler oturumlarına devam edebilecek.
"Veri Paylaşımı ile İlgili Protokol" ile yabancı uyruklu öğrencilerin kayıt dondurma, kayıt yenilememe, öğrenimini sürdüremeyeceği konusunda ortaya çıkan başarısızlık, devamsızlık gibi kanıtlar ve ilişik kesme gibi durumlarının ilgili yükseköğretim kurumlarınca valiliklere bildirilmesi gerekecek ve yükseköğrenim kurumları ile Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Bilişim Sistemleri arasında bilgi paylaşımı sağlanacaktır.