"Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik", 23/03/2016 tarihli ve 29662 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Söz konusu yönetmelikte yapılan önemli düzenlemeler şunlardır :
TÜRKÇE BÖLÜMLERDE "ZORUNLU HAZIRLIK SINIFI" KALDIRILDI
Söz konusu yönetmeliğin 8 inci maddesinin 2 nci fıkrasında; "Öğretim dili tamamen Türkçe olan programlarda, meslekî yabancı dil dersleri verilebilir. Bu programlarda zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı açılamaz ancak yükseköğretim kurumunun senato kararı ile isteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı açılabilir." hükmü yer almaktadır.
Bu çerçevede, eğitim dili türkçe olan programlarda üniversiteler tarafından "ZORUNLU HAZIRLIK SINIFI" uygulaması yapılamayacaktır. Ancak, üniversite senatosu uygun gördüğü takdirde, öğrencinin isteğine bağlı olarak yabancı dil hazırlık sınıfı açılabilecektir.
HAZIRLIK SINIFINI İKİ YIL İÇERİSİNDE TAMAMLAYAMAYAN ÖĞRENCİNİN İLİŞİĞİ KESİLECEK
İlgili yönetmeliğin 8 inci maddesinin 4 üncü fıkrasının (c) bendi gereği, kısmen veya tamamen yabancı dilde eğitim veren programlarda hazırlık öğrenimi gören öğrenciler iki yıl içerisinde bu öğrenimi başarı ile geçemezlerse üniversiteleri ile ilişikleri kesilecek.
Bununla birlikte, yönetmeliğin 8 inci maddesinin 15 inci fıkrası uyarınca, hazırlık sınıfında başarısız olarak programdan ilişiği kesilen önlisans ve lisans öğrencileri öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumlarında öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa kayıt yaptırabileceklerdir.
Ancak bu öğrenciler talep etmeleri durumunda Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından bir defaya mahsus olmak üzere kayıt yaptırdığı yıl itibarıyla, öğrencinin üniversiteye giriş puanının, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması şartıyla öğretim dili Türkçe olan programlardan birine merkezî olarak yerleştirilme fırsatları da vardır.
HAZIRLIK SINIFI AÇILABİLMESİ İÇİN YENİ KRİTERLER
Bir programda hazırlık sınıfı açılabilmesi için en fazla otuz öğrencinin öğrenim görebileceği yabancı dil hazırlık sınıfı dersliklerinin yeterli düzeyde işitsel veya işitsel ve görsel araç ve gereçlerle donatılmış olması ve yabancı dil öğretimi için gerekli olan ders araçlarının yeterli miktarda mevcut olması gerekiyor.
YABANCI DİLDE DERS VERECEK ÖĞRETİM ELEMANLARINA YENİ ŞARTLAR
Üniversitelerin eğitim dili yabancı dil olan programlarında ders verecek öğretim üyelerinin de aşağıdaki şartları mutlaka taşımaları gerekiyor :
1-Türkçe dışındaki öğretim dilinin, öğretim elemanının anadili olması,
2-Öğretim elemanının lisans veya doktora öğreniminin tamamını öğretimin verileceği dilin anadil olarak konuşulduğu ülkede bu dille verildiği bir programda tamamlamış olması,
3-Öğretimin verileceği dilin resmî dil olarak kabul edildiği bir ülkedeki, Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan ve ülkenin resmî dilinde eğitim veren yükseköğretim kurumlarının birinde toplamda en az bir yıl (iki yarıyıl) öğretim elemanı olarak çalışmış ve ders vermiş olması, bu durumu ilgili yükseköğretim kurumundan resmî olarak belgelendirmiş olması ve ilgili yükseköğretim kurumundan ayrılmasının üzerinden en fazla iki yıl geçmiş olması.
4-Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından yüz tam puan üzerinden asgarî seksen puanla başarılı olması. (Çalışılan yükseköğretim kurumundan ayrılan ve iki yıldan fazla öğretim elemanlığına ara verenlerin başka bir yükseköğretim kurumuna öğretim elemanı olarak geçişinde de söz konusu merkezi yabancı dil sınav puanlarına ilişkin belgeleri ilgili merkezi sınavın geçerlilik süresine göre yeniden ibraz etmeleri gerekir.)
Bu yazının tüm hakları (içerik ve görsel) akademikadro.net aittir. akademikadro.net biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik ve görsel kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.