YDS ve YÖKDİL sınavına girecek adaylara önemli tavsiyeler

Son günlerde akademik yükselmede dil şartının 55 olabileceği konuşulurken, sınava girecek adayları da bir heyecan sardı.  Herkes ya online ya da yüz yüze kurs yöntemiyle dil sınavından başarılı olmayı amaçlayarak sınavlara hazırlanıyor veya kendilerini ölçmek ve nerede eksikleri olduğunu belirlemek, bundan sonraki sınavlarda daha hazırlıklı olmak amacıyla sınavlara giriyor. Aslında adayların e-YDS gibi sınavların varlığıyla şansları daha da artmış görünüyor.  YDS sınavı hem akademik hem dil tazminatı amacıyla kullanılabilirken, YÖKDİL sadece akademik yükselmede kullanılıyor. Ancak YÖKDİL sınavında son zamanlarda epey bir talep söz konusu.  Zira YÖKDİL YDS’ye oranla daha basit ve adayın bilim alanından sorular geliyor. Bu yazıda YDS ve YÖK gibi sınavlardan yüksek almak için adaylara bazı önerilerimiz olacak.

  1. Sınava girmeden kendi bilim alanınız ve özellikle haber sitelerine eklenen metinleri okuyun. Özellikle kendi bilim alanınızla ilgili okuyacağınız her türlü makale, kitap veya köşe yazısı vb. okuma hızınızı ve kelime haznenizi geliştirecektir. Ayrıca kelimeleri bağlam içerisinde alımlamanız metinde her geçen sözcüğü anlamasanız bile genel geçer bir çıkarım yapmanızı sağlar. Bu özellikle uzun ve sıkıcı olan paragraf sorularının anlaşılması bakımından önem taşımaktadır.
  2. Sınava girecek adayların, aslında önermesek de, süre darlığından dolayı sözcük hazinelerinin gelişmiş olması gereklidir. Bu nedenle özellikle sosyal medyada sunulan sözcük listelerine göz atmak ve mümkünse bunları ezberlemek gereklidir. Sözcük bilgisi, metinleri yorumlarken yararlanabileceğiniz bir araçtır.
  3. Sosyal medyada farklı hocaların ve kursların sizlere sağladığı soru çözüm ve taktiklerini iyi takip edin. Çözdüğünüz denemelerde nerelerde çok hata yapıyorsanız özellikle bununla ilgili soru çözümüne devam edin ve en çok hata yaptığınız soruları tespit ederek videolaı bu şekilde izleyin.
  4. Özellikle kendi bilim alanınızla ilgili konferanslara katılmak, sunum yapmak, fikir alışverişinde bulunmak sözcük hazinenizi ve yorumlama kabiliyetizi güçlendirecektir.
  5. Çeviri sorularında yorumlama yapmayın. Kelime kelimesine olan çeviri YDS ve YÖKDİL mantığında doğru çeviridir. Dolayısıyla motamot bile olsa doğru şıkkı tespit ettiğinizde işaretleyin.
  6. The fact that, that ile bir cümle başlamışsa devamında her zaman yüklem gelir. Bunu dikkate alın.
  7. Virgülden önce that kullanılmaz basmakalıp ifadesini unutmayın.
  8. Cümle the more ile başlamışsa, devamında yine the more, less gelir. Özellikle cümle tamamlama sorularında bunu dikkate alın.
  9. Paragraf tamamlama sorularında boşluktan önceki ve sonraki cümleler sizin referansınızdır. Boşluktan sonra he, she demişse canlı bir özne gerekir boşluk için. It ise cansız. Buna dikkat edin.
  10. Paragrafın akışını bozan cümlelerde bağlama uymayan , konu bütünlüğüne aykırı olan cümleler doğru seçenektir.
  11. Paragraf soruları yorumlama ve konu hakimiyeti gerektirir. Her kelimeyi bilmenize gerek yok. Önemli olan genel geçer sonuç çıkarıp, metni anlayabilmektir. Paragrafta çıkarım soruları varsa sizden ana fikri bulmanızı istenir. Söz gelimi Hastaların yüzde 75’i kanserden ölmüştür ifadesinin çıkarımı geri kalan yüzde 25 hastanın hastalık sebebi bilinmemektedir şeklinde olabilir. Ancak paragrafta şu açıktır, bellidir ki gibi sorularda çıkarım değil metinde geçen ifadeler doğru seçenektir. Bu ifadeler doğru şıkta sadece biraz süslenmiş ya da farklı şekilde açıklanmış yani ifade edilmiş olabilir.
  12. Herkese sınavında başarılar dilerim.
Sakıb YAZAN