Başvuru işlemleri ÖSYM sistemi üzerinden (http://www.osym.gov.tr) gerçekleştirilecektir. Bu aşamada adaylar, KONTENJANLAR içerisinde yer alan Yurtdışında Öğrenim Görülecek Alanlar ve Başvurabilecek Lisans Mezuniyet Alanları sütunlarını dikkatlice inceleyerek en fazla 30 tercih yapabileceklerdir.
YÖKSİS ile bütünleşmesi olan üniversitelerden mezun olan adaylar ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (ais.osym.gov.tr) “Eğitim Bilgilerim” bölümünde yer alan “Eğitim Bilgilerimi E-Okul/YÖKSİS’ten Güncelle” alanına tıklayarak güncel eğitim bilgilerinin ekrana gelmesini sağlayabilirler. Güncellemeye rağmen eğitim bilgisi gelmeyen veya bilgilerinde hata olanların mezun oldukları üniversitelerinin ilgili birimlerine başvurarak bu bilgilerinin ekletilmesini/düzeltilmesini sağlamalıdırlar. YÖKSİS ile bütünleşmesi olmayan üniversitelerden mezun olan adaylardan ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde (ais.osym.gov.tr) eğitim bilgileri eksik veya hatalı olanlar bilgilerini başvuru tarihleri içinde ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden düzelttirebileceklerdir.
Başvurulan lisansüstü öğrenim grubu için ilan edilen kontenjan sayısının en fazla üç katı aday, ALES puan üstünlüğü ve tercihleri doğrultusunda sözlü sınava çağrılacaktır. Sözlü sınava çağrılacak adaylar ÖSYM sistemi üzerinden açıklanacaktır.
Sözlü Sınav Uygulaması Sözlü sınava çağrılan adaylar sözlü sınav giriş bilgileri ve sonuçlarını REBUS'tan (Resmî Burslu Öğrenci Sistemi- http://rebus.meb.gov.tr) öğreneceklerdir. Sözlü sınav sonrasında ALES puanının %40'ı, sözlü sınav puanının %40'ı ile lisans mezuniyet notunun %20'si dikkate alınarak YLSY puanı belirlenir. YLSY puanı 70 ve üzeri olan adaylar, sözlü sınavına girdikleri lisansüstü öğrenim grubu için ilan edilen kontenjanlara yerleştirilmek için tercih yapmaya hak kazanacaktır.
Kontenjanlara yerleştirilmek için tercih yapmaya hak kazanan adayların yerleştirilme işlemleri, adayların tercihleri doğrultusunda ve YLSY puan üstünlüğüne göre ÖSYM sistemi üzerinden gerçekleştirilecektir. Adaylar sözlü sınavına girdikleri lisansüstü öğrenim grubu için KONTENJANLARda Adına Öğrenim Görülecek Kurumlar sütunundan en fazla 30 (otuz) kurum tercihi yapabileceklerdir. Yerleştirme sonuçları ÖSYM sistemi üzerinden açıklanacaktır.
Kontenjanlara yerleştirilen adayların, istenen belgeleri Kılavuzdaki bilgiler doğrultusunda eksiksiz olarak Millî Eğitim Bakanlığı'na ulaştırmaları gerekecektir. Belirtilen süreler içinde belgelerini göndermeyen adaylar, yerleştirmeden doğan tüm haklarını kaybedeceklerdir.
Kontenjanlara yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra Bakanlıkça gerekli görüldüğü takdirde YLSY puanı 70 ve üzeri olan ve ilk aşamada kontenjanlara yerleştirilmemiş adaylar arasından boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme yapılabilir. Bu durumda ek yerleştirme duyurusu (http://yyegm.meb.gov.tr) adresinden yapılacaktır.
Kontenjanlara yerleştirilen adayların, istenen belgeleri Kılavuzdaki bilgiler doğrultusunda eksiksiz olarak Millî Eğitim Bakanlığı'na ulaştırmaları gerekecektir. Belirtilen süreler içinde belgelerini göndermeyen adaylar, yerleştirmeden doğan tüm haklarını kaybedeceklerdir.
Adayların belgeleri Millî Eğitim Bakanlığı tarafından değerlendirilecek ve sonuçlar REBUS üzerinden açıklanacaktır. Belge kontrolünü sorunsuz geçiren adaylar Resmî Burslu Öğrenci statüsünde yurt dışında lisansüstü öğrenim görmeye hak kazanacaklardır.
Resmî burslu öğrencilerin yurt dışına çıkış ve yabancı dil eğitimlerine ilişkin işlemler başlatılacaktır.
Bu yazının tüm hakları (içerik ve görsel) akademikadro.net aittir. akademikadro.net biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik ve görsel kullanılabilir. Açık kaynak gösterilmeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.