İlk YÖKDİL sınavını tamamlamış bulunmaktayız ve bizde ekip olarak her sınavda olduğu gibi bu sınavı da bizzat girerek takip ettik.
YÖKDİL sınavına dair fikirlerimizi şu şekilde özetleyebiliriz:
Genel Sınav Yorumu:
1. YÖKDİL sınavını tek kelime ile özetlemek gerekirse ‘ kılçıksız ‘ denilebilir.
2. Sınav genel olarak oldukça kolay adeta çeldiricilerden arındırılmış bir yapıya sahipti.
3. Sınavın ilk bölümünde genellikle tanıdık yapılar, tanıdık şekilde soruldu.
4. İlk bölümde preposition ve phrasal verb sorusu 1 er tane çıktı. Bunu bu soru tiplerini daha az yapılabilen olarak değerlendirildiğine bağlayabiliriz.
5.Sorulan iki YÖKDİL cloze test yine ilk bölüm gibi tanıdık yapılardan oluşuyordu ancak bir kaç zor denilebilecek soru vardı.
6. YÖKDİL Cümle tamamla soruları çeldiricisi az olan sorulardı ve şıklar konu olarak birbirinden oldukça uzaktı.
7. Çeviri soruları neredeyse sadece özne ile çözülebilen sorular içeriyordu. YÖKDİL çeviri sorularınınartırılmış olması sınava girenlerin başarı şansını artıracaktır.
8. Paragraf tamamlama sorularında verilen metin ile şıklar arasında oldukça bariz konu farklılığı vardır ve bu da soruların çözümünü kolaylaştırdı.
9. İlgisiz cümle sorularında ilgisiz şıklar barizdi.
10. Paragraf soruları genelde paragrafta verilen tek bir noktaya bağlı olarak 3 soru çözülebiliyordu. Mesela YÖKDİL Sosyal Bilimler testinde; fotoğraf konulu paragrafta, anlatılan şahsın fotoğrafın bir teknolojik alet yaratma değildi sanat olarak görülmesini istemesini anlayan birisi 3 soruyu çözebilirdi. Bir diğer örnekte Nijer’ya da petrol şirketinin çevreye zarar verdiğini anlayan birisi 3 soru çözebilirdi.
11. YÖKDİL Sınavı paragraf soru sayısının düşmüş olması sınava girenlerin avantajına olacaktır.
12. Bu zorluk düzeyi ve soru dağılımı dikkate alındığı zaman süre yeterli idi.