Bilindiği üzere; 2014 yılında 32 üniversitede pilot olarak, 2015 yılında ise tüm devlet üniversitelerinde e-devlet kapısı üzerinden elektronik kayıt işlemlerini yaparak öğrencilerin kazandığı üniversiteye gitmeden kayıtlarının tamamlanması sağlanmıştır.
Ayrıca, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı 6,5 milyon mezun öğrenci bilgisini toplamış ve e-devlet üzerinden kayıtlarının yapılmasına olanak sağlanmıştır. Bazı üniversitelerde e-devlet üzerinden kayıt yaptırılsa bile öğrencilerden kayıt için gerekli belgelerin asıllarını ileri bir tarih vererek getirmeleri ve ders kaydı yapmaları halinde kesin kayıt işlemleri tamamlanmış olacağı veya bazı üniversitelerde ise e-devlet üzerinden kayıt yaptırılması halinde kesin kayıt işlemlerinin tamamlandığı yönünde farklı uygulamalara gidildiği bilinmektedir.
Bu sebeple; Kırıkkale Üniversitesi Rektörlüğünün 2015-2016 eğitim öğretim yılında e-devlet kapısı üzerinden kayıt yaptıran ve kesin kayıt için gerekli evrakları teslim etmeyen öğrencilerin bulunduğunu öğrencilere de doldurdukları ön kayıt formundaki bilgilerden ulaşmaya çalıştıkları, ancak bir sonuca varılamadığı, bu öğrencilerin kayıtlarının silinip silinemeyeceği ve YÖKSİS veri tabanında aktif öğrenci olarak değilde pasif öğrenci olarak gözükmekte olduğu konusunda Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına görüş sorulmuştur.
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 25/03/2016 tarihinde söz konusu yazıya vermiş olduğu görüş yazısında; e-devlet kapısı üzerinden gerekli şartlara uyarak kayıt yaptıran fakat kesin kayıt için gerekli belgeleri teslim etmeyen ve ilgili veri tabanında pasif öğrenci olarak gözükenlerin, e-devlet üzerinden yaptıkları kayıtların geçerli olduğu ve sonraki senelerde katkı payı/öğrenim ücretini ödemek suretiyle aktif öğrenci olarak kabul edilmesi gerektiği ifade edilmiştir.
Ayrıca bu durumda olan öğrencilerin, bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın öğrenim süresi iki yıl olan önlisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar. Hazırlık eğitimi süresi azami iki yıldır.
Azami süreler içinde katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilmez. Ancak üniversite yetkili kurullarının kararı ve Yükseköğretim Kurulunun onayı ile dört yıl üst üste katkı payı veya öğrenim ücretinin ödenmemesi ile kayıt yenilenmemesi nedeniyle öğrencilerin ilişikleri kesilebilir.
Yukarıda yaptığımız açıklamalar çerçevesinde, e-devlet kapısı üzerinden kayıt yaptıran fakat kesin kayıt için gerekli evrakları teslim etmeyen öğrencilerin kayıtlarının silinmemesi gerektiğine yönelik Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca kanaat bildirilmiştir.
Konuyla ilgili YÖK'ün yazısı aşağıda yer almaktadır :
Bu yazının tüm hakları akademikadro.net aittir. akademikadro.net biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.