Bilindiği üzere, “Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği” 20 Nisan 2016 tarih ve 29690 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Gelen talepler ve önemli gördüğümüz değişiklikleri sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Bunlardan bir diğeri de Doktora eğitimi ile ilgili genel bilgiler ve halihazırda Doktora eğitimine devam edenlerin yönetmelik değişikliği sonrası durumlarının nasıl değerlendirilmesi gerektiğidir.
DOKTORA EĞİTİMİ İLE İLGİLİ GENEL ESASLAR
Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam yirmi bir krediden ve her bir dönem 30 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur.
Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az kırk iki kredilik on dört ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur.
Doktora programına kayıtlı öğrenciler lisans derslerinden en fazla iki ders seçebilir, seçilen lisans dersleri ders yüküne ve doktora kredisine sayılmaz. Yani doktora programına kayıtlı öğrenciler bilgi becerileri arttırmak ya da danışmanların yönlendirmesi ile lisans programından seçtikleri ve başarılı oldukları dersler ortalamalarına katılmayacağı gibi aldıkları toplam krediye de ilave edilmez.
Ayrıca Doktora çalışması sonucunda hazırlanacak tezin, bilime yenilik getirme, yeni bir bilimsel yöntem geliştirme, bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulama niteliklerinden en az birini yerine getirmesi gerekir. Bunlardan hiçbirini yerine getirmeyen öğrencinin tezinin kabul edilmeyeceği kanaatindeyiz.
DOKTORA YETERLİK SINAVI
Yeterlik sınavına bir öğrenci yılda en fazla iki kez girebilecektir. Öğrencinin yeterlik sınavına ne zaman gireceği ise senato tarafından kabul edilen yönetmelikle belirlenecektir.
Ancak, yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenci en geç beşinci yarıyılında, lisans derecesi ile kabul edilmiş olan öğrenci en geç yedinci yarıyılının sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır.
Yeterlik sınavında başarısız olan öğrenci başarısız olduğu bölümlerle ilgili bir sonraki yarıyılda tekrar sınava alınır. Bu sınavda da başarısız olan öğrencinin doktora programı ile ilişiği kesilecektir.
DOKTORA EĞİTİMİNDE AZAMİ SÜRELER
Doktora programı, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler için kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın sekiz yarıyıl (4 yıl) olup, azami tamamlama süresi on iki (6 yıl) yarıyıldır. Lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıl (5 yıl) olup azami tamamlama süresi on dört (7 yıl) yarıyıldır.
Tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrencilere öğretim planında yer alan kredili dersleri dört yarıyıl içinde tamamlamak zorunluluğu getirilmiştir. Bu durum lisans derecesi ile doktoraya başlayan adaylar için ise altı yarıyıldır.
Bu süreler içerisinde kredili derslerini başarıyla tamamlayamayan veya kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumunun öngördüğü en az genel not ortalamasını sağlayamayan öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilecektir.
Diğer taraftan, ders dönemini başarıyla bitiren, yeterlik sınavında başarılı olan ve tez önerisi kabul edilen, ancak tez çalışmasını yukarıda belirtilen süreler içerisinde tamamlayamayan öğrencinin ilişiği kesilecektir.
YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ SONRASI DOKTORA EĞİTİMİNE DEVAM EDENLERİN DURUMU
Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin Geçici 1 inci maddesinde; "Bu Yönetmelikle getirilmiş hükümlerin uygulaması ve belirlenmiş süreler yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihinden itibaren başlar. " hükmü yer almaktadır.
Bu sebeple; Doktora programına kayıtlı tüm öğrencilerin eğitim dönemleri 2015-2016 bahar dönemi itibarıyla birinci dönem olarak dikkate alınarak işlem tesis edileceği sayfamızca mütalaa edilmektedir.
Konu ile ilgili kafanıza takılan soruları FORUM sayfamızdan bize ulaştırabilirsiniz.
Bu yazının tüm hakları (içerik ve görsel) akademikadro.net aittir. akademikadro.net biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.