Yüksek Lisansta Yabancı Dil Şartı Kaldırılsın

01 Temmuz 1996 tarih ve 22683 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan mülga “Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği“nin “Öğrenci Kabulü” başlıklı 2 inci maddesinin (a) fıkrasında; “Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların bir lisans diplomasına sahip olmaları ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavından (ALES) başvurduğu programın puan türünde 55 standart puandan az olmamak koşuluyla ilgili senatoca belirlenecek ALES standart puanına sahip olmaları gerekir. Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde, ALES puanı yanı sıra gerekirse, lisans not ortalaması ve mülakat sonucu da değerlendirilebilir. Bu değerlendirmeye ilişkin hususlar ile başvuru için adayların sağlaması gereken diğer belgeler (referans mektubu, neden yüksek lisans yapmak istediğini belirten kompozisyon, uluslararası standart sınavlar vb.) ve hangi düzeyde yabancı dil bilgisi gerektiği, ilgili senato tarafından düzenlenen yönetmelikle belirlenir.” hükmü yer almaktaydı.

Ancak, yukarıda bahsedilen yönetmeliği yürürlükten kaldıran ve 20 Nisan 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği“nin 5 inci maddesinin 1 inci fıkrasında; “Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, lisans diplomasına ve başvurduğu puan türünde senato tarafından belirlenecek 55 puandan az olmamak üzere ALES puanına sahip olmaları gerekir. ”  denilmektedir.

Diğer taraftan aynı maddenin 3 üncü ve 4 üncü fıkralarında; “Mezun durumda olan/olabilecek adayların başvurusuna ilişkin esaslar, ALES puanının %50’den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı ve lisansüstü eğitim-öğretime öğrenci kabulüne dair diğer hususlar senato tarafından belirlenir. Yükseköğretim kurumları yüksek lisans programlarına yalnız ALES puanı ile de öğrenci kabul edebileceği gibi ALES puanına ek olarak lisans not ortalaması, yazılı olarak yapılacak bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat sonucunu da değerlendirmeye alabilir.” hükmü yer almıştır.

Bilindiği gibi, yürürlükten kalkan yönetmeliğin 2 nci maddesinde geçen “hangi düzeyde yabancı dil bilgisi gerektiği” ile ilgili ifadeye dayanarak, üniversiteler yürürlüğe koydukları yönetmeliklerle Yüksek Lisans alımlarında başvuran adayların belirli düzeylerde Yabancı Dil puanına sahip olmaları şartını ekledikleri bilinmekteydi.

Ancak, 20 Nisan 2016 günü yürürlüğe giren yönetmeliğin Yüksek Lisansa başvuru ve kabule ilişkin hususları düzenleyen 5 inci maddesini dikkatli incelediğimizde, üniversitelerin yalnızca ALES puanına ek olarak yazılı ve/veya sözlü sınav sonuçlarını değerlendirmeye alabileceği ve başvuruda ise ALES dışında herhangi bir ek koşulun getirilemeyeceği açık bir şekilde belirtilmiştir.

Bu çerçevede değerlendirdiğimizde, Yükseköğretim Kurulunun yeni mezun olan öğrencilerin yabancı dilden yeterli puan alamamaları ve diğer bazı hususları gözönüne alarak yüksek lisans başvurularında üniversitelerin dil şartı istemelerine yönelik düzenlemeyi kaldırdığı yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda sayfamızca değerlendirilmektedir.

Yönetmeliğe göre yaptığımız değerlendirmeye rağmen, çoğu üniversite maalesef halen yüksek lisansa girişte yabancı dil şartını koymaktadır.

YÜKSEK LİSANSA BAŞLANGIÇTA DİL ŞARTI KALDIRILSIN ! 

Birçok aday lisans mezuniyetinde iyi bir dil eğitimi görmediğinden ve eğitim gördüğü dönemde YDS'ye hazırlanamadığından mezun olduktan sonra yeterli düzeyde yabancı dil puanı alamamaktadır. Buda adayların istedikleri büyük üniversitelerde lisansüstü eğitim görmelerini engellemektedir.

Bu bakımdan, yüksek lisansa girişte yüksek yabancı dil puanı isteyen üniversitelerin yönetmeliğe daha fazla aykırı işlem yapmamak adına başlangıç düzeyinde aradıkları yabancı dil şartını kaldırmalarının uygun olacağını değerlendiriyoruz.

Bu yazının tüm hakları (içerik ve görsel) akademikadro.net aittir.  akademikadro.net biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.