Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi o Araştırma Görevlisi ilanını iptal etti

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi o Araştırma Görevlisi ilanını iptal etti
Hatırlayacağınız üzere İlahiyat Fakültelerine araştırma görevlisi alımlarında adayların eğitim gördükleri bilim dallarını belgelendirmekte sorunlar yaşandığı için birçok adayın ön değerlendirme aşamasında elendiklerini, buna dair somut örneğin de Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde yaşandığını dile getirmiştik. 

Bu kapsamda 09 Aralık 2018 tarihli ve 30590 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"in "Özel Şartlar" başlıklı 7 nci maddesinin 1 inci fıkrasında; "....Devlet yükseköğretim kurumlarının araştırma görevlisi kadrolarına başvurularda tezli yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik eğitimi öğrencisi olmak şartı aranır." düzenlemesi yer almaktadır.

Bu doğrultuda, devlet üniversiteleri tarafından verilen tüm araştırma görevlisi ilanları;

1- Tezli Yüksek Lisans yapıyor,

2- Doktora yapıyor,

3- Tezli Yüksek Lisans veya Doktora yapıyor,

Olmak üzere üç farklı şekilde ilan edilebilmektedir.

Ancak, başta İlahiyat olmak üzere bazı alanlarda ilan edilen araştırma görevlisi kadrolarının başvuru şartına göre adaylar tezli yüksek lisans veya doktora yaptığı anabilim dalını belgelendirmekte oldukça güçlükler yaşamaktadır. Birçok kişi araştırma görevlisi ilanlarının ön değerlendirme aşamasında bu sorundan dolayı ilana çıkan üniversiteler tarafından elenmektedir.


İlahiyat Fakültelerinde gittikçe artan anabilim dalı sorununa Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden  bir adım atılarak daha önce yayımlanan İlahiyat Fakültesi Türk Din Musikisi Anabilim Dalı kadrosu için ilan edilen Öğretim Görevlisi kadrosunda belirtilen Müzik Öğretmenliği Lisans Mezunu Olup, Felsefe ve Din Bilimleri Alanında Tezli Yüksek Lisans Yapmış Olmak ilan şartını iptal ederek örnek bir uygulama başlattı.


Yukarıda belirtmiş olduğumuz açıklamalar neticesinde kişiye özel ilan gibi yayımlanan bu ilanın iptal edilmesi gerçekten güzel bir gelişmedir. Bu açıdan üniversiteyi atmış olduğu bu örnek davranışdan dolayı kutluyor ve diğer üniversiteler tarafındanda benzer adımların atılması en büyük temennimizdir. 

Anabilim Dalı sorununu için önerdiğimiz Yönetmelik değişikliğinde bir an önce yayınlanmasını umut ediyoruz.