Akademik Teşvikte Atıf Puanı Karmaşası

Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliğinin faaliyet ve puan tablosuna göre;
a) Öğretim üyesi/elemanının yazar olarak yer almadığı uluslararası kitaplarda, öğretim üyesi/elemanının eserlerine yapılan her bir atıf için %10,
b) Öğretim üyesi/elemanının yazar olarak yer almadığı ulusal kitaplarda, öğretim üyesi/elemanının eserlerine yapılan her bir atıf     %2, 
c) SSCI, SCI-Exp, AHCI indekslerindeki dergilerdeki, öğretim üyesi/elemanının yazar olarak yer almadığı makalelerde, öğretim üyesi/elemanının eserlerine yapılan her bir atıf %5
d) SSCI, SCI-Exp, AHCI dışındaki alan indekslerindeki dergilerdeki, öğretim üyesi/elemanının yazar olarak yer almadığı makalelerde, öğretim üyesi/elemanının eserlerine yapılan her bir atıf  %3 
e ) Diğer hakemli uluslararası ve ulusal dergilerdeki, öğretim üyesi/elemanının yazar olarak yer almadığı makalelerde, öğretim üyesi/elemanının eserlerine yapılan her bir atıf  %1,
Oranında akademik teşvik ödeneğinin hesaplanmasında etki etmektedir.
Söz konusu yönetmeliğin 6 ncı maddesinin 6 ncı fıkrasında; "Akademik sınıflamalarda ve faaliyetlerde yer almadığı halde atıf alan faaliyetler puanlamaya dahil edilir." hükmü yer almaktadır.
Bununla birlikte, ilgili yönetmeliğin 6 ncı maddesinin 7 nci fıkrasında; "Aynı yıl içinde yürütülen bir projede projenin konusuyla alakalı uluslararası tebliğ sunulabilir. Sunulan tebliğ, makale ya da kitaba dönüştürülebilir ve bu faaliyetten atıf ve ödüller alınabilir. Bu gibi durumlar ayrı ayrı veya farklı akademik faaliyet alanında tekrar puanlanabilir." denilmiştir.
Bugün Yükseköğretim Bilgi Sisteminde (YÖKSİS) Akademik Teşvik Başvuruları için Teşvik Yardım sayfası açılmıştır. Burada aşağıda belirtilen 13 sık sorulan soruya cevaplar verilmiştir.
AKADEMİK TEŞVİK YARDIM SIKÇA SORULAN SORULAR 
 
Soru 1: Yayınlarımı girdikten sonra ham puanın hesaplanmasında sorun yaşıyorum? 
Cevap: Yazarlar listesini yayın yazarları tablosundan silerek yeniden ekleyin ve sonrasında değişiklikleri kaydediniz.
Soru 2: Atıf sayılarımı nerden bulabilirim? 
Cevap: Atıf sayılarınızı Scholar, Web of Science, Science Direct ve Google Akademik ‘ten bulabilirsiniz.
Soru 3: Yayın hakemliğime puan vermiyor?
Cevap: Yayın hakemliği ve bilirkişi raporu makale alanında tür: bilirkişi raporu vs olarak girebilirsiniz.
 
Soru 4: Bilimsel kitabın tümünü yazdım puan vermiyor?
Cevap: Yönetmelikte araştırma kitabı(Tez hariç) olarak geçtiği için sistemimize bu şekilde aktarılmış ve puanlama bu seçenek ile yapılmıştır. Kitabınız araştırma kitabı ise bu seçimi yaparak puanlandırma yapabilirsiniz.
Soru 5: Tezime (Doktora/Bütünleşik doktora) yapılana atıflar nereden gireceğim? 
Cevap: Öğrenim Bilgisi bölümünde atıf sayılarını girebilirsiniz. Atıf sayıları ekranında verilen yerler dışında tezinize ait atıflar (örneğin diğer bir tezden) sayı olarak girilemez.
 Soru 6: Makaleme diğer bir tezden atıf yapılmış bunu sayı olarak girebilir miyim? 
Cevap: Atıf sayıları ekranında verilen yerler dışında eserlerinize yapılan atıflar (bir tezden) sayı olarak girilemez.
  
Soru 7: Araştırmama puan vermiyor? 
Cevap: Araştırmada başlangıç ve bitiş tarihleri arasında en az 90 gün olmalı yoksa hesaplamıyor.
Soru 8: Eski yayınıma atıf yapılıyor ancak puanlamayı şu anki unvanıma göre yapmıyor?
 Cevap: Atıflarda yayının yazıldığı dönemdeki unvan puanlamaya esas alınmaktadır.  
 Soru 9: Sisteme projenin bitirme yılını mı gireceğim sonuç raporunun tarihini mi gireceğim? (Sonuç raporu daha gelmedi) 
Cevap:  Akademik Teşvik Yönetmeliğinin ilgili maddesi gereği, bilimsel esaslara uygun olarak gerçekleştirilen ve sonuç raporu ilgili kurumlarca kabul edilmiş çalışmaları puanlanacaktır.
 
Soru 10: Geçici görevli olduğum yere mi kadromun olduğu yere mi başvuru yapacağım?
 Cevap: Maaşınızı aldığınız üniversiteye başvuru yapmanız gerekir.
Soru 11 : Yayınım kabul edildi ve doi numarası aldı ancak dergide basılmadı bu yayınımı teşvik için kullanabilir miyim? 
Cevap: Yayınızın doi numarası alması yeterli değildir. Basılmış olması gerekmektedir.
Soru 12: Editörlüğünü yaptığım derginin her sayısını ayrı kayıtlar olarak mı gireceğim?
 Cevap: Hakemli dergilerde editörlük değerlendirmesinde, o yılki sayılar değerlendirmeye alınır. Her sayı için ayrı bir puanlama yapılır. Yayımı veya basımı geciken ya da belgelenmesi yapılamayan sayılar puanlamaya dâhil edilmez.  Her sayıyı numarasını da belirterek  ayrı ayrı giriniz.
Burada, atıflarla ilgili olan 8 inci soruda atıf puanı hesaplanırken yayının yazıldığı dönemdeki unvan puanlamaya esas alınmalıdır diye cevap verilmiştir. Ancak, bu cevabın tam tersi olması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü, her faaliyette puan hesaplarken mantık şudur; faaliyetin gerçekleştiği yıl ve o tarihteki kadro unvanı üzerinden puan hesaplamak. Ayrıca, daha önce başka bir kadroda çalışan ve daha sonra akademisyen olan kişilerin akademisyen olmadan önce yaptıkları yayınların atıf kriterinden puan alma şansları kalmamaktadır.
Örnek verecek olursak, kişi 2013 yılında öğretmen olarak görev yapmakta iken yapmış olduğu bir yayına 2015 yılında bir üniversitede kadrolu öğretim üyesi olduğu zaman atıf almış olması durumunda YÖK tarafından verilen bu cevaba göre puan alamayacaktır. 
Yükseköğretim Kurulu tarafından bu konu ile ilgili daha kapsamlı ve açıklayıcı bir bilgi verilmesinin yararlı olacağını düşünüyoruz.
YÖK tarafından hazırlanan yardım dosyasına ulaşmak için tıklayınız.