Üniversitelerin Akademik İlanlarına Nasıl Başvurabilirim ?

Bilindiği üzere üniversitelerin "ÖĞRETİM GÖREVLİSİ, ÖĞRETİM GÖREVLİSİ (DR.), ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ, OKUTMAN, UZMAN, ÇEVİRİCİ VE EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANLAMACISI" kadroları muhtelif zamanlarda ihtiyaca göre Yükseköğretim Kurulu web sayfasında yer alan "AKADEMİK KADRO İLANLARI" menüsünde ilan edilmektedir. Söz konusu menü aşağıda yer almaktadır.

2

Akademik kadro ilanları menüsünde üniversitelerin ilanlarını tek tek inceleyebileceğiniz gibi ayrıca arama seçeneklerinden "Üniversite Birimine Göre, Adres/Başvuru Şartına Göre, Özel Şartlara Göre ve İlan Belgelerine Göre" de arama yapabilirsiniz.

İlanlarda standart kriterler olmadığından tavsiye olarak tek tek ilanları kontrol etmeniz de yarar görülmektedir. 

ÜNİVERSİTELERE NASIL BAŞVURURUM ? 

Yukarıda belirtilen menüde üniversiteler ihtiyaç duyduğu alanlarda öğretim elemanı almak için ilan verdiklerinde, mutlaka şu bilgilere yer vermek zorundadırlar :

1-İlan edilen kadronun çıktığı birim/bölüm/anabilim dalı

2-Kadro Unvanı

3-Kadro Sayısı

4-Kadro Derecesi

5-İlanın Yayım Tarihi

6-Ön Değerlendirme Tarihi

7-Son Başvuru Tarihi

8-Giriş Sınavı Tarihi

9-Sonuç Açıklama Tarihi

10- İlan Edilen Kadroda Aranan Özel Şartlar

11- İlan Edilen Kadroda Aranan ALES Puanı

12-İlan Edilen Kadroda Aranan Yabancı Dil Puanı

Yukarıda belirtilen bilgileri incelendikten sonra ilanda yer alan "ALES, Yabancı Dil şartı haricinde", "ÖZEL ŞARTLAR" başlığı altında yer alan kriterleri mutlaka sağlıyor olmanız gerekmektedir.  Bu şartlara göre üniversiteler başvurunuzu değerlendireceğinden mutlaka titizlikte inceleyip ona göre başvuru yapmanız sizin yararınıza olacaktır. 

Bahsettiğimiz özel şartlar ile ALES-Yabancı Dil şartlarını sağladığınız kadro bulunması halinde başvurabilmek için bazı belgeleri ilgili üniversiteye şahsen veya posta yolu ile göndermeniz gerekmektedir. Bu belgeler başvuracağınız kadroya ilişkin ilan metninin alt tarafında üniversite tarafından sıralanmıştır.  Aşağıdaki resimde örnek olarak bir üniversitenin istediği belgeler sıralanmıştır.

4

Burada dikkat etmeniz gereken üniversitelere eksik veya hatalı belge göndermemek ve onaylı olarak istenilen diploma, transkript tipi belgeleri de bir kamu kurumunda veya noterde "ASLI GİBİDİR- ASLININ AYNISIDIR" şeklinde onaylatarak göndermenizdir.

Noter ücretleri çok yüksek olduğundan bulunduğunuz şehirdeki üniversiteden akademik kadro başvurusu için belge onaylatmak konusunda yardım isteyebilirsiniz.

İlan edilen kadro için istenilen belgeleri tamamladıktan sonra belgeyi isterseniz şahsen götürüp üniversiteye teslim edebilirsiniz veya ilgili üniversitenin başvuru adresine posta yoluyla da ulaştırabilirsiniz. Burada sizi tavsiyemiz belgenizi özel kargoyla takip edebileceğiniz şekilde göndermek sizin yararınıza olacaktır. 

Belgelerinizi ilan metninde yer alan başvuru adresine kargoladıktan sonra yine ilan metninde yer alan ön değerlendirme tarihinde başvurduğunuz üniversitenin kurumsal web sayfasında ön değerlendirme sonuçlarının ilan edilmesini takip etmelisiniz. Eğer ki başvurunuz uygun görülür ve ön değerlendirmede yapılan puan sıralamasında sınava girecek adaylara ilişkin listeye girerseniz yazılı sınava davet edildiniz demektir.

Üniversiteler size ayrıca sınava gelin diye bir tebligat yapmak zorunda değildir. Yazılı sınava ilişkin tarih, saat ve sınav yeri bilgileri üniversitenin ilan ettiği listede yer alacaktır. 

Üniversitelerin ilan ettiği "ÖĞRETİM GÖREVLİSİ, ÖĞRETİM GÖREVLİSİ (DR.), ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ, OKUTMAN, UZMAN, ÇEVİRİCİ VE EĞİTİM-ÖĞRETİM PLANLAMACISI" kadrolarında aranan şartlar aşağıdaki tablomuzda yer almaktadır.

 10003948_10153453996304135_4488116381955104526_n

Bu yazının tüm hakları (içerik ve görsel) akademikadro.net aittir.  akademikadro.net biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik ve görsel kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.