Uzay Madenciliği Yasaları Hazır

Lüksemburg hükümeti, asteroitlerin üzerindeki değerli madenlerin çıkarılması için yürütülen madencilik çalışmalarına destek vereceğini açıkladı.

Uzay madenciliği için yeni teknolojileri destekleyeceğini söyleyen Lüksemburg, bu alanda faaliyet gösteren özel şirketlere doğrudan yatırım yapabileceğini de belirtti.

Uzay madencileri için ülkede yeni bir yasal altyapı da oluşturulacak.

Lüksemburg’un uzay madenciliği programına Avrupa Uzay Ajansı’nın eski başkanı Jean-Jacques Dordain danışmanlık yapacak.

Uzay madenciliğinin artık Jules Verne romanlarından çıkıp gerçeğe dönüştüğünü söyleyen Dordain, asteroitlere uzay araçları gönderip çıkarılan değerli minerallerin Dünya’ya döndürülmesinin artık mümkün hale geldiğini söyledi.

ABD’de pek çok şirketin uzay madenciliği alanında ilerleme kaydettiğini vurgulayan Dordain, Avrupalı şirketleri bu alanda yatırım yapmaya çağırdı.

Dordain, “ABD’de birçok ilerleme kaydedildi. Avrupa’nın da adım atmasının zamanı gelmiş durumda. Lüksemburg’un bayraktarlık yapmasından son derece mutluyum” dedi.

ABD’de Deep Space Industries ve Planetary Resources adlı şirketler, madencilik için uygun asteroitleri tespit edip değerli mineralleri çıkarabilecek uzay araçlarını tasarlama aşamasında.

Uzay Madenciliği Yasaları Hazır

ABD Senatosu, geçen yıl asteroitlerden çıkarılacak değerli minerallerin mülkiyet hakkının kimde olacağına dair yasal düzenlemeyi tamamlamış ve kabul etmişti.

Her ne kadar yasaya karşı çıkan bazı kesimler, uzayda mülkiyet iddia etmenin Birleşmiş Milletler’in (BM) 1967’de kabul ettiği Dış Uzay Anlaşması’na aykırı olduğunu söylese de, Lüksemburg’un Ekonomi Bakanı uzay madenciliğinin tamamen yasal olduğunu söylüyor.

Ekonomi Bakanı François Bausch, “Mevcut düzenlemeler uzay ve gök cisimleri ile ilgili bir mevzuat. Ancak uzaydaki minerallere dair bir düzenleme yok” diyor.

Uzay madenciliğini uluslararası sularda balık avlamaya benzeten Bausch, “Balıkçılar avladıkları balığın mülkiyetine sahip olur ancak okyanusun mülkiyetini alamaz” hatırlatmasını yapıyor.

Kaynak: uzay.org