Akademisyenden Tecrübe Paylaşımı !

Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği alanında Araştırma Görevlisi olarak çalışan bir akademisyen arkadaşımızın tecrübe ve önerileri..

Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği alanında Araştırma Görevlisi olarak çalışan bir akademisyen arkadaşımızın tecrübe ve önerileri..

Bir buçuk yıldır bir devlet üniversitesinde araştırma görevlisi olarak çalışmaktayım.
Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği alanında yüksek lisans yapıyorken atamam gerçekleşti.
1) Kadın Doğum Hemşireliği alanında lisansüstü eğitimine devam edenlere hemşirelik ilanlarının yanı sıra ebelik ilanlarını da takip etmelerini öneririm.
2) Hemşirelik/Ebelik alanında araştırma görevlisi olarak atanmanın -diğer bölümlere- nispeten daha kolay olduğunu düşünüyorum. Hem -çevremde- gördüklerime hem de kendi deneyimime dayanarak bu çıkarımı yapabilirim. 
Yine bu alanlarda ALES'ten minimum 75, dilden 80-90 bandında bir puan yaptığınızda çok yüksek olasılıkla sıralamalarda üst sıralarda yer alırsınız.
Dil puanı, ortalama puanı %10 etkilese de puanınızın yüksek olması kesinlikle olumlu bir intiba uyandırıyor. 
3) En az bir yıl klinik deneyim kesinlikle olumlu bir izlenim bırakıyor. Yüksek lisansa başlarken eş zamanlı olarak hemşire/ebe olarak bir süre saha deneyimi kazanmanızı öneririm. Bu sayede hem kendinizi daha yeterli hisseder hem de başvuru yaptığınız kurumlarda diğer adaylardan bir adım önde olursunuz.
(Bu alanlar uygulama eğitimi olan alanlar ve haftanın bir-iki-üç veya her günü staja öğrenci götürüyoruz. Özellikle başvurduğunuz kurum araştırma odaklı yerine eğitim odaklı bir kurum ise çoğunlukla yapacağınız şey öğrencilerle uygulamaya çıkmaktır. Dolayısıyla organizasyon ve iletişim becerilerinizi geliştirmiş olmanız önem arz eder. Bir sağlık kurumunda çalışmış olmak ve birebir hasta ve klinik yönetimi yapmış olmak bu becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir.)
4) Sonuncusu ve en önemlisi neden akademisyen olmak istediğinizi bilmeli ve net bir şekilde ifade edebilmelisiniz.
Başvuru yaptığınız esnada bilimsel araştırma basamaklarını biliyor ve uygulayabiliyor olmanızı, mutlaka en az bir araştırmada yer almış olmanızı, kongrelere sözlü veya poster bildiri ile katılmış olmanızı, istatistiksel becerilerinizi ve bir yabancı dilde okuma-yazma becerilerinizi geliştirmiş olmanızı öneririm. 
Nitekim istemek yetmez. Hedefleriniz için attığınız adımları somutlaştırmanız sizi birkaç adım öne taşıyacaktır.
5) Yine teorik bilgilerinizin eksik olmaması önemli. Bizim alanlarda kişiye özel ilan neredeyse yoktur. Daha iyi olan kazanır. Dolayısıyla bilim sınavı önem arz ediyor. Başvuru yaptığınız kuruma ne katabileceğinizi ve kurumdan ne gibi beklentileriniz olduğunu mülakata gitmeden önce düşünmenizi ve düşüncelerinizi etkili bir şekilde ifade edebiliyor olmanızı öneririm.
Bu yol uzun ama çok keyifli. Şimdilik her ne kadar bilim insanı gibi hissedemiyor olsam da -akademide bürokratik işler ne yazık ki çok fazla- yaptığım şeyi keyifle yapıyorum. Bir gün gerçek birer bilim insanı olmak isteyen herkese başarılar dilerim.
gunluk-ust
akademik ilanlar, akademikadro, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, Akademisyenden Tecrübe Paylaşımı