KTÜ rektör Baykal’ın aile şirketi mi?

Bir aday aynı gün aynı üniversitede iki farklı öğretim elemanı yazılı sınava girebilir mi? Söz konusu Bir Rektörün damadı olunca bu mümkün oluyor.

Bir aday aynı gün aynı üniversitede iki farklı öğretim elemanı yazılı sınava girebilir mi? Söz konusu Bir Rektörün damadı olunca bu mümkün oluyor.

Türkiye’deki üniversitelerin birçoğunda rektörlerinin yakın akrabalarını öğretim üyesi veya çalışan olarak işe aldıkları bilinir. KTÜ’de de önceki rektörler döneminde bu yaşanmıştı. 
Önceki akşam KTÜ’deki bir öğretim üyesinden ilginç bir mesaj aldık. Bu tür mesajların üzerine balıklama atlamak yarın sıkıntı yaratacağından olayı farklı kaynaklardan teyit etmeye çalıştık.
Mesaj şöyle;

‘Öğretim üyeliği kadrosunun biri, Sürmene Abdullah Kanca Meslek Yüksek Okulu’nda. Normalde sınavın orada yapılması gerekir. Diğer tüm birimlere alınacak öğretim görevlisi sınavları o birimlerde yapılıyor. Ancak sadece damadın gireceği Abdullah Kanca’nın sınavı KTÜmerkez kampüsüne alındı. Hem de bitişik binalara. Abdullah Kanca MYO’nun müdürü Baykal döneminde Prof. olmuş Hamdullah Çuvalcı. Üçüncü kez MYO müdürlüğüne atandı. Aynı zamanda araştırma laboratuvarı müdürü. Eğitim- Bir Sendikasının eski KTÜ şube başkanı. ve KTÜ’nün yeni rektör adayı. Hatta şimdiki görünmez rektörü. Rektör beyin damadının ikinci başvuruyu yapıp kazandığı birim ise, direk rektörlüğe bağlı Uzaktan Eğitim Merkezi.vvvvv-027.jpg

Bu merkezin ilan ve başvuru tarihindeki müdürü Prof.Dr. Bünyamin Er. Bünyamin Er, Ankara’da bürokrattıKTÜ’ye geldi. Az zamanda çok işler yaptı. Çaykaralı.AYM üyesi Prof. Dr. YusufŞevki Hakyemez’in köylüsü, komşusu. İİBF’nin dekanı Ayşe Sula Köseoğlu’nun eşi Mustafa Köseoğlu’nun yardımcısı. Çaykara Meslek Yüksek Okulunun kurucu müdürü. Uzaktan Eğitim Merkezi Müdürü.KTÜ İİBFYönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı. Şimdiki KTÜ Genel Sekreteri. Bütün bunlar bir yıl içinde oldu. Genel sekreter olunca uzaktan eğitim merkezi müdürlüğünden ayrıldı. Yerine Prof.Dr. Hasan Ayyıldız atandı. Oflu. Aynı zamanda Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü. Damadın kadro işlemlerine son imza atacak kişi. Türkiye’nin 4. Üniversitesi anlı ve de şanlı KTÜ, Of- Çaykara koordinatlarına oturdu. Küçük bir aile şirketi haline geldi. Rektör Bey, damadın bekasıyla ilgilenmekten olacak Üniversitenin açılış törenine bile katılamadı. 5 binden fazla personeli 50 binden fazla öğrencisi olan KTÜ’nün açılış törenine bakın. Rektör yok. Cübbelerin altındaki ayakkabılar, kot pantolonlara dikkat ciddiyetsizlik.’
                                               ***
    Mesajı atan öğretim üyesine bu iddialarınızın belgesi var mı, diye sorduk. 
Öğretim üyesi sınav sonuçlarını gösteren KTÜ sayfasındaki çizelgeyi gönderdi ve ‘Listeye bakın, hem Abdullah Kanca hem de uzaktan eğitimde ilk sırada. Bakalım hangisini tercih edecek. Belki de ikisini birden. Ayrıca damat bey ortalaması yetmediği için KTÜ’de yüksek lisans bile yapamamıştı. Başka bir üniversitede yapmıştı’ dedi.

aaaaa-004.jpg

Öğretim üyesine, ‘Damat sonuçta sınava girdi ve kazandı’ dedik. 
-‘Çizelgeye iyi bakın bir diğer aday 85 ALES ve 66 ortalama ile uzaktan eğitimi kazanamadı. Bir de aynı ilandaki iki kadroya müracaat ettirmiyorlardı, demek ki bu kural damat için değiştirilmiş. Merak ettiğimiz bir olay da sınav jürileri kimler, özenle mi seçilmişler, her iki birimin jürisi de aynı mı?’ diye konuştu.
‘Sınavların jürilerinde kimler var, bilmiyoruz. Biliyorsanız söyleyin, haksızlık yapmayın. İnsanları karalamayın’ dedik
-‘Belge ile konuşuyorum. Biri çıksın ve anlattıklarımın yalan olduğunu söylesin. Hodri meydan. İlan işine de bir açıklık getireyim. KTÜ’nün önceki ilanlarında iki kadroya müracaat edememe şartı var. Ancak damadın başvuru yaptığı ilanda ne tesadüf ki yok. KTÜ’yü kopya eden Trabzon Üniversitesi’nin son ilanlarında halen var. Bir başka ilginçlik te şu; giriş sınav tarihi tüm ilanlar için 26.08.2019. Yani aynı tarih. Peki, her iki birimin sınavına nasıl girilebildi. Biri Sürmene’de biri merkezde. Yoksa sınavlar aynı yere mi alındı veya damada özel saat ayarlaması mı yapıldı. Genelde yazılı sınavlar saat 10.00’da yapılır. Sınavın biri metalürji bölümünde saat 10.00’da, diğeri elektrik bölümünde saat 14.00’de yapıldı. Damat iki sınava da girsin diye, iki sınav da kampüse alınmış. İki sınavı da kazandı. Sınav saatleri gölge adam tarafından çakışmayacak şekilde ayarlandı. Ucu ucuna bir sınavdan çıktı diğerine girdi.’
Öğretim üyesinin anlattıklarını dün farklı kaynaklardan teyit ettik.
                                          ***
   Prof. Dr. Süleyman Baykal, KTÜ rektörü olmasından ötürü, elbette çocukları, damatları veya yakınları üniversiteye giremeyecek diye bir kural yok! Sınavda başarılı olurlarsa elbette girecekler ve girdiler.
KTÜ’de bir öğretim üyesi rektör beyin çocuklarının lise ve üniversite yıllarında başarılı ve çalışkan birer öğrenci olduklarını, üniversiteye öğretim üyesi olarak girmelerinin de normal olduğunu söyledi.
Öğretim üyesi her ne kadar böyle söylese de üniversite rektörleri kadro vermedikten sonra ağzınla kuş tutsan üniversitelerde öğretim üyesi olma ihtimalin yok denecek kadar azdır… Yani her şey rektörde biter.
Rektör Süleyman Baykal’ın kızlarından ikisi Tıp Fakültesinde öğretim üyesi. Dr. Hanife Baykal Şahin Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon ana bilim dalında, eşi Dr.Mürsel Şahin, Kardiyoloji ana bilim dalında öğretim üyesi.
Dr. Öğretim Leyla Baykal ŞahinKTÜ Dermatoloji ana bilimde. Üçüncü kızı Elif Baykal Kablan ise KTÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar bölümünde… Elif hanımın Avrasya Üniversitesinden çalışan beyi de KTÜ’de aynı gün iki birimden birden öğretim görevliliği sınavını kazandı.  
   Rektör Baykal’ın ablasının oğlu Yusuf Baykal, Tıp Fakültesi bilişim ana bilimde…
Rektör Baykal’ın 6 yakınının çok başarılı isimler olsa dahi kendi döneminde Üniversiteye öğretim üyesi olarak girmelerini ve rektörün üniversitede bölgesel ve siyasi atamalar yapmasını doğru bulmadığımızı belirtelim. Öğretim üyesinin aktardığı bilgilerin, KTÜ’nün son durumunu da net bir şekilde ortaya koyduğunu da ekleyelim.

Kaynak: kuzeyekspres