Tezsiz Yüksek Lisanstan mezun olma kriteri değişti mi!

Tezsiz Yüksek Lisanstan mezun olma kriteri değişti mi! işte detaylar...

Tezsiz Yüksek Lisanstan mezun olma kriteri değişti mi! işte detaylar...

Bilindiği üzere 20 Nisan 2016 tarihinde yayımlanan Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğinin 11. maddesinin ikinci fıkrasında Tezsiz yüksek lisans programı toplam otuz krediden ve 90 AKTS’den az olmamak kaydıyla en az on ders ile dönem projesi dersinden oluşur. Öğrenci, dönem projesi dersinin alındığı yarıyılda dönem projesi dersine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı proje ve/veya rapor vermek zorundadır.

Ayrıca söz konusu yönetmeliğin 12 maddesinde ise "Tezsiz yüksek lisans programını tamamlama süresi, bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın en az iki yarıyıl, en çok üç yarıyıldır. Bu sürenin sonunda başarısız olan veya programı tamamlayamayan öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir. hükümleri yer almaktaydı.

Ancak 1 Mart 2017 tarihinde Resmi gazetede Lisansüstü eğitim öğretim yönetmeliğinde yapılan değişikle;

Tezsiz yüksek lisans programı toplam otuz krediden ve 60 AKTS’den az olmamak kaydıyla en az on ders ile dönem projesi dersinden oluşur.”

Yapılan değişikle Tezsiz Yüksek Lisans programdan mezun olabilmek için 60 AKTS (Dönem projesi de olması koşuluyla) yeterli olacağı anlaşılmaktadır. Bununla  birlikte tezsiz yüksek lisans programlarında yer alan derslerin dönemlik AKTS toplamı 30 olarak belirlenmektedir.  Yükseköğretim kurumlarının tezsiz yüksek lisans programlarında dönem projeleri 3 üncü dönemde yer almaktadır.

Bu sebeple tezsiz yüksek lisansın program süresi içinde 3 dönem projesini teslim eden ve dönem projesi ile birlikte başardığı derslerin toplamı 60 AKTS olduğunda BAŞARISIZ dersi olsa bile öğrencilerin mezun edilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.

Bu yazının tüm hakları akademikadro.net aittir.  akademikadro.net biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.