Öğretim Elemanları Yarım Gün Çalışma Hakkından Yararlanabilir mi ?

YARIM GÜN ÇALIŞMA

6663 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 10/02/2015 tarih ve 29620 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Söz konusu kanunla beraber devlet memurlarına çocukları ilkokul çağına başlayana kadar yarım zamanlı çalışma hakkı getirildi. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa eklenen ek 43 üncü maddede;

"Doğum yapan memurlar doğum sonrası analık izninin veya 104 üncü maddenin (F) fıkrası uyarınca kullanılan iznin, eşi doğum yapan memurlar ise babalık izninin bitiminden, ilgili mevzuatı uyarınca çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar olan dönemde, ayrıca süt izni verilmeksizin haftalık çalışma saatlerinin normal çalışma süresinin yarısı olarak düzenlenmesini talep edebilirler. Bu kapsamda yarım zamanlı çalışmaya başlayan memur, aynı çocuk için bir daha bu haktan yararlanmamak kaydıyla başvuru tarihini izleyen ay başından geçerli olmak üzere normal zamanlı çalışmaya dönebilir. Bu fıkra hükmünden yararlanan memura, yarım zamanlı çalışmaya başladığı tarihi izleyen ay başından itibaren, mali haklar ile sosyal yardımlarına ilişkin her bir ödeme unsurunun yarısı esas alınarak ödeme yapılır. Bunların fiili çalışmaya bağlı ödemeleri hakkında ise ilgili mevzuat hükümleri uygulanmaya devam olunur. Derece yükselmesi ile kademe ilerlemesi için aranan süreler açısından bu şekilde çalışılan dönemdeki hizmet süreleri yarım olarak dikkate alınır. Bu kapsamdaki memurun çalışma saatleri ilgili kurum tarafından belirlenir. Bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi hâlinde memur olan eşleri de istekleri üzerine çocuğun fiilen teslim edildiği tarihten veya 104 üncü maddenin (A) fıkrası uyarınca sekiz haftalık izin verilmesi ya da aynı maddenin (F) fıkrası uyarınca izin kullanılması hâlinde bu izinlerin bitiminden itibaren bu fıkra hükümlerinden yararlanır.

Yarım zamanlı çalışma hakkının kullanımına ilişkin usul ve esaslar ile bu haktan yararlanamayacak memurları; hizmet sınıfı, kadro unvanı, kurum veya teşkilat bazında birlikte veya ayrı ayrı belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir." 

Bilindiği üzere, öğretim elemanlarının özlük hakları 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu ile belirlenmiştir. Ancak, söz konusu kanunda öğretim elemanlarının izin hakları ile ilgili bir düzenleme yapılmamıştır. İlgili kanunun 20 nci maddesi gereği 2914 sayılı Kanunda bulunmayan hallerde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve 657 sayılı Devlet Memurları hükümleri uygulanmaktadır.

Bu çerçevede, öğretim elemanları ile ilgili 2914 sayılı Kanunda ayrıca bir hüküm bulunmadığından yarım zamanlı çalışma hakkından akademisyenlerinden de yararlanabileceği değerlendirilmektedir. Ancak, kanunda yarım zamanlı çalışma hakkından hangi memurların yararlanacakları ile ilgili Bakanlar Kurulunun yetkili olduğu da ifade edilmiştir.

Dolayısıyla yakın zamanda belirlenecek Bakanlar Kurulu Kararı sonrası öğretim elemanlarının bu haktan yararlanıp yararlanamayacakları açıklığa kavuşacaktır.

Bu yazının tüm hakları akademikadro.net aittir.  akademikadro.net biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©