Öğretim Görevlisi İl Dışında Yüksek Lisans/Doktora Yapabilir Mi ?

ÖĞRETİM GÖREVLİLERİ GÖREVLİ OLDUKLARI İL DIŞINDA YÜKSEK LİSANS/DOKTORA YAPABİLİR Mİ ?

Öğretim görevlilerini aynı zamanda bir öğretim üyesi adayı olarak düşündüğümüzde bu kişilerin yüksek lisans/doktora yapmaları da tabi haklarıdır. Özellikle yeni kurulan üniversitelerimizde görev yapmakta olan öğretim görevlilerinin akademik alanlarıyla ilgili lisansüstü eğitim yapmak istemeleri halinde en zorluk yaşadığı durumlardan birisi de bulundukları illerde alanlarıyla ilgili yüksek lisans/doktora programlarının olmamasıdır. Dolayısıyla bu öğretim görevlileri, görev yaptıkları üniversitelere yakın başka bir yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırarak akademik kariyerlerine devam ederler. Öğretim görevlileri eğitimlerine başladıklarında özellikle ders dönemlerinde görev yaptıkları üniversitelerle eğitimlerine devam etme noktasında sorun yaşamaktadırlar.  Peki öğretim görevlileri bu durumda ne yapmalıdırlar ve bu sorunu nasıl aşabilirler ? Detaylı olarak açıklayalım. 

Üniversitelerimizde görev yapan öğretim görevlileri 2547 sayılı Kanunda, Ders vermek ve uygulama yaptırmakla yükümlü bir öğretim elemanı olarak tanımlanmıştır. Diğer taraftan, aynı kanunun 36 ncı maddesinde ise, "Öğretim görevlisi ve okutmanlar  haftada asgari on iki saat ders vermekle yükümlüdür.” ifadesi bulunmaktadır.

Öte yandan, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun Ek Ders Ücreti başlıklı 11 nci maddesinde, "2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun 36 ncı maddesine göre haftalık okutulması mecburi ders yükü saati dışında, kısmi statüde bulunanlar dahil öğretim elemanlarına görev unvanlarına göre Maliye Bakanlığının görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen mecburi ve isteğe bağlı dersler ve diğer faaliyetler  için bu ders ve faaliyetlerin haftalık ders programında yer alması ve fiilen yapılması şartıyla en çok yirmi saate kadar, ikinci öğretimde ise en çok on saate kadar ek ders  ücreti ödenir. " hükmü yer almaktadır.

Gördüğünüz gibi, üniversitelerde görevli öğretim görevlilerinin yasal olarak haftalık 12 saat zorunlu, 30 saati de ek ders olmak üzere toplam 42 saat ders yükü olabilmektedir.

Yukarıda yazdığım mevzuat hükümleri ile sorumuzu değerlendirdiğimizde, öğretim görevlilerinin araştırma görevlileri gibi olmadığı, ders vermek görevlerinin yasa gereği olduğu ve değişmekle beraber maksimum 42 saat ders yükleri olabileceği görülmektedir.

Bu kapsamda öğretim görevlileri akademik hayatları ile iş hayatlarını birlikte götürmek istiyorsa aşağıdaki tavsiyelerimiz yararlı olacaktır :

1- Üniversitelerdeki birim amirlerinizle iyi geçinin :) Bölüm başkanları ve yüksekokul müdürü/dekanların sizlere derslere gidin diye yasal olarak izin vermek gibi bir durumları yoktur. Bu sebeple, ikili ilişkiler çerçevesinde görevli olduğunuz üniversitelerde tarafınıza verilen dersleri aksatmadan vermeniz halinde sizlere kolaylık göstermek noktasında destek olacaklarını değerlendiriyoruz.

2-Yüksek Lisans/Doktora yaptığınız üniversitede derse giren hocalarınızla ikili ilişkilerini iyi tutun :) Örneğin yüksek lisansta bir dönemde toplam 4 ders alıyorsanız bu dersleri bir güne veya iki güne hocaların desteği ile sıkıştırıp git gel yapabilirsiniz. Geri kalan günlerde ise görevli olduğunuz üniversitede derslerinizi verebilirsiniz.

Yaptığımız tavsiyeler her ne kadar yasal bir maddeye dayanmasa bile hem öğretim görevlisi olup, hem de akademik kariyer yapmanın tek yolu bu iki tavsiyeden geçmektedir. Her ne kadar anayasaya göre eğitim görmek bir hak bile olsa öğretim görevlisi bir kamu çalışanı olduğundan yüksek lisans/doktora eğitimi görmenin yolu amirlerinizle ikili ilişkilerinizin iyi olmasından geçmektedir.

Bu yazının tüm hakları akademikadro.net aittir.  akademikadro.net biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.