ÖYP ve Yurtiçi Yabancı Dil Eğitimi Hakkında Merak Edilenler

dil eğitimi

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programına İlişkin Usul ve Esasların 7 nci maddesinde;

(1)ÖYP kapsamında yükseköğretim kurumlarına atanan ve yabancı dil puanı 65'in altında olan araştırma görevlileri ÖYP puanları ve tercihleri esas alınarak merkezi yerleştirme sistemi ile Yükseköğretim Yürütme Kurulunun belirlediği yurtiçindeki yükseköğretim kurumlarına altı ay süreyle dil eğitimi almak üzere yerleştirilir.

(2) ÖYP araştırma görevlileri, eğitim süresi boyunca yabancı dil eğitimi veren yükseköğretim kurumlarında 2547 sayılı Kanunun 39 uncu maddesinin birinci fıkrası uyarınca görevlendirilirler.

(3) ÖYP araştırma görevlilerinin yurtiçi yabancı dil eğitimine katılmaları ve devam etmeleri zorunludur. Dil eğitimine katılmayanların veya yeterli dil puanı almış olsalar dahi dil eğitimine mazeretsiz olarak toplam 10 (on) iş günü devam etmeyenlerin kadro ile ilişikleri kesilir.

(4) Yurtiçindeki yabancı dil eğitimini tamamlayan ÖYP araştırma görevlileri, başkaca bir işleme gerek kalmaksızın kadrolarının bulunduğu yükseköğretim kurumlarına dönerler ve kurumlarını bilgilendirirler. Ancak ÖYP araştırma görevlisi olarak atandığı tarihten itibaren; yabancı dil puanı 50'nin altında olan araştırma görevlilerinin bir yılın sonunda, yabancı dil puanı 65'in altında olan araştırma görevlilerinin ise iki yılın sonunda kadroları ile ilişikleri kesilir.

Hükümleri yer almaktadır.

 Yukarıda usul ve esaslarda yapılan açıklamalar çerçevesinde atanan arkadaşlar tarafından en çok sorulan sorulara sırasıyla cevap verelim :
 1- Kaç yıl içerisinde dil puanını sağlamalıyım ?
 50'den düşük bir puanla atandıysanız göreve başladığınız tarihten itibaren 1 yıl içerisinde (yerleşme tarihiniz değil bir fiil göreve başlama tarihiniz esas alınır.),  50-65 arası bir puanla atandıysanız göreve başladığınız tarihten itibaren 2 yıl içerisinde 65 ve üzeri bir puan almanız gerekir. 50'den düşük bir puanla atananların ilk bir yıl içerisinde 50'yi geçmeleri halinde 2 yıllık süre zarfında da 65'i geçmesi gerekir.
 2-Bir yıl içerisinde 50'yi veya 2 yıl içerisinde 65'i geçemezsem ne olur ?
 Kadro ile ilişiğiniz tamamıyla kesilir. Eğer ki 6 aylık dil eğitiminden kaynaklı mecburi hizmet yükümlülüğünüz kalırsa yasal faizi ile birlikte sizden alınır.
 3- Yabancı Dil Eğitimi devam ederken maaş alıyormuyum ?
 Evet göreve başladığınız tarihten itibaren maaş ve diğer sosyal haklardan yararlanmaya başlarsınız.
 4-Yabancı Dil Eğitimi devam ederken 65i geçsem eğitimi bırakabilir miyim ?
 Hayır bırakamazsınız yabancı dil eğitimini tamamlamak zorunludur. Aksi takdirde ilişiğiniz kesilir. Yabancı dil eğitiminde 10 iş günü devamsızlık hakkınız vardır.
 5- Dil Kursu devam ederken lisansüstü eğitimim devam edebilir mi ?
 Atanma tarihinden önce kaydı olanlardan ders döneminde olanlar için imkansız gibi ama tezde olanlar için mümkün olduğu değerlendirilebilir.
 6-Dil Kursu tercihleri ne zaman olacak  ?
 YÖK tarafından ilan ediliyor. Usul ve esaslarda yasal bir süre yok. Ancak, 2015 yılı içerisinden de bekleyen adaylar olduğu için Şubat ayı ortalarına doğru yapılması planlandığını değerlendiriyoruz.
7-Dil Eğitimi bittikten sonra ne oluyor ? 
 Dil eğitimi bittikten sonra atandığınız kurumda göreve başlarsınız. Eğer ki dil eğitimi sonrası 65 i geçtiyseniz YÖK tarafından ilan edilen lisansüstü kontenjanlara başvururak yerleşirsiniz ve lisansüstü eğitim yapmak üzere görevlendirme işleminize başlanır.
Bu yazının tüm hakları akademikadro.net aittir.  akademikadro.net biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©