Tayini Olmayan Kamu Görevlileri "AKADEMİSYENLER"

Anayasamızın 41 inci maddesinde, "Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilâtı kurar." hükmü yer almaktadır.

Üniversitelerde görev yapmakta olan öğretim elemanlarının tüm özlük hakları 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununda düzenlenmiştir.

Belirtilen kanun ve yürürlükteki mevzuat hükümleri değerlendirildiğinde,  öğretim elemanlarının anayasamızda da özellikle vurgulanan "AİLE BİRLİĞİNİN" sağlanması amacıyla  eşlerinin bulunduğu üniversitelere atanmalarına/tayinlerine yönelik bir düzenleme bulunmamaktadır.

Konuyu bir örnekle açıklayacak olursak; X devlet üniversitesinde araştırma görevlisi olarak görev yapmakta olan bir bayan akademisyenin, eşinin de başka bir ilde Y devlet üniversitesinde araştırma görevlisi olarak görev yapması halinde, eşlerin aile birliğinin sağlanması amacıyla aynı kurumda görev yapabilmeleri için iki kurum arasında karşılıklı bir naklen atama/tayin imkanı ve buna ilişkin bir mevzuat bulunmamaktadır.

Akademisyen olan eşlerin aynı üniversitede görev yapabilmeleri için aşağıdaki şartların ve koşulların oluşması gerekir :

1- Hangi eşin görev yaptığı üniversiteye atanma talebi olacaksa o üniversite tarafından duruma uygun kadro ilanı yapılması,

(Bu tamamen rektörlüğün yetkisindedir. Üniversiteler eşlerin aynı kurumda görev yapmaları için kadro ilanı yapmak gibi yasal bir yükümlülükleri bulunmamaktadır.)

2-Kadro ilanı yapıldıktan sonra ilgili kişi ilan edilen kadronun şartlarını taşıması halinde başvurusunu yapar, yapılan ön değerlendirme ve jüri değerlendirmesi vb. şartlarında olumlu şekilde oluşması halinde atanmaya hak kazanır.

3-Daha sonra atanmaya hak kazandığı kurum tarafından ilgilinin eş durumu nedeniyle muvafakatı talep edilir.

4-İlgili kişinin görev yaptığı kurum eş durumu olmasından ötürü genellikle muvafakat vermektedir, fakat şahsın herhangi bir mecburi hizmet yükümlülüğü olması halinde bu işlemle ilgili son söz Yükseköğretim Kurulu tarafından söylenmektedir. Yükseköğretim Yürütme Kurulu eş durumundan ötürü mecburi hizmet devrini ilgili üniversiteye yaptıktan sonra atama işlemi sonuçlanmaktadır.

Yukarıda yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı gibi, her bir üniversite ayrı bir kamu tüzel kuruluşu olmasından ötürü öğretim elemanlarının eş durumundan ötürü merkezi bir yer değiştirme işlemi olmamaktadır. Ancak, bahsettiğimiz gibi üniversitelerin kadro ilanı yapması ve yapılan diğer sınavlarda başarılı olunması zorunludur.

Hükümetimiz tarafından yeniden yazılması gündemde olan "YENİ YÖK YASASINDA" öğretim elemanlarının eş durumu sorunları ile ilgili çözüm yolları getirilmesinde büyük yarar olacaktır.

Bu yazının tüm hakları (içerik ve görsel) akademikadro.net aittir.  akademikadro.net biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik ve görsel kullanılabilir. Açık kaynak gösterilmeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.