Yarım Zamanlı Çalışma Hakkından Akademisyenler Faydalanacak mı ?

6663 sayılı "Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" 10 Şubat 2016 tarihli ve 29620 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Söz konusu kanunun 10 uncu maddesi ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa eklenen ek 43 üncü maddede; "Doğum yapan memurlar doğum sonrası analık izninin veya 104 üncü maddenin (F) fıkrası uyarınca kullanılan iznin, eşi doğum yapan memurlar ise babalık izninin bitiminden, ilgili mevzuatı uyarınca çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar olan dönemde, ayrıca süt izni verilmeksizin haftalık çalışma saatlerinin normal çalışma süresinin yarısı olarak düzenlenmesini talep edebilirler. Bu kapsamda yarım zamanlı çalışmaya başlayan memur, aynı çocuk için bir daha bu haktan yararlanmamak kaydıyla başvuru tarihini izleyen ay başından geçerli olmak üzere normal zamanlı çalışmaya dönebilir. Bu fıkra hükmünden yararlanan memura, yarım zamanlı çalışmaya başladığı tarihi izleyen ay başından itibaren, mali haklar ile sosyal yardımlarına ilişkin her bir ödeme unsurunun yarısı esas alınarak ödeme yapılır. Bunların fiili çalışmaya bağlı ödemeleri hakkında ise ilgili mevzuat hükümleri uygulanmaya devam olunur. Derece yükselmesi ile kademe ilerlemesi için aranan süreler açısından bu şekilde çalışılan dönemdeki hizmet süreleri yarım olarak dikkate alınır. Bu kapsamdaki memurun çalışma saatleri ilgili kurum tarafından belirlenir. Bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi halinde memur olan eşleri de istekleri üzerine çocuğun fiilen teslim edildiği tarihten veya 104 üncü maddenin (A) fıkrası uyarınca sekiz haftalık izin verilmesi ya da aynı maddenin (F) fıkrası uyarınca izin kullanılması halinde bu izinlerin bitiminden itibaren bu fıkra hükümlerinden yararlanır. Yarım zamanlı çalışma hakkının kullanımına ilişkin usul ve esaslar ile bu haktan yararlanamayacak memurları; hizmet sınıfı, kadro unvanı, kurum veya teşkilat bazında birlikte veya ayrı ayrı belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir." hükmü yer almaktadır. 

Bu kapsamda, kanunla getirilen yarım zamanlı çalışma hakkının usul ve esaslarına belirlemek ve bu haktan yararlanamayacak memurların tespit edilmesi için Devlet Personel Başkanlığı konu ile ilgili tüm kamu kurumlarından görüş ve öneri talep etmiş olup, konu ile ilgili yazı aşağıda yer almaktadır.

Bu yazı çerçevesinde, üniversitelerin de öğretim elemanlarının yarım zamanlı çalışma hakkındaki görüş ve önerileri büyük önem arz etmektedir.

Özellikle, 2547 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi uyarınca haftalık zorunlu ders yükü bulunan öğretim üyeleri ile öğretim görevlisi ve okutmanların yarım zamanlı çalışma hakkında yararlanıp yararlanamayacakları merakla beklenmekte olup, Devlet Personel Başkanlığının yapacağı çalışma sonrası bu konu ile ilgili nihai karar Bakanlar Kurulunca verilecektir.

YARI ZAMANLI ÇALIŞMA   Bu yazının tüm hakları (içerik ve görsel) akademikadro.net aittir.  akademikadro.net biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.