Yatay Geçiş Yönetmeliğinde Neler Değiştirildi ?

18 Mart 2016 tarih ve 29657 numaralı Resmi Gazetede yürürlüğe giren yönetmelikle, "Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılmasına Esaslarına İlişkin Yönetmelik"in  bazı maddelerinde düzenlemelere gidilmiş olup, bu konu ile ilgili aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

1- Yükseköğretim kurumlarında hangi dönemlerde, hangi programlar için kurum içi yatay geçiş kontenjanı belirleneceği ve  hangi programlara ne kadar kontenjan ayrılacağı ÖSYM kılavuzunda öngörülen öğrenci kontenjanın yıllık yüzde on beşini geçmeyecek şekilde dönemlere bölünerek (güz/bahar olacak şekilde) ilgili akademik birimin yönetim kurulu kararı ile karara bağlanır. Örneğin; 2016 akademik yılında yatay geçiş yapılacak olan bölümün ÖSYM yerleştirme kontenjanında 100 öğrenci alınacak ise, 2016 yılı için en fazla yatay geçişle 15 öğrenci alınabilecektir.

2- Yükseköğretim Kurumları arasında yatay geçiş yapan öğrencilerin, önceki diploma programından aldığı ve başarılı olduğu derslerin intibak işlemleri yapılarak, daha önce başarılı oldukları derslerden aldıkları not transkriptte işlenecek ve not ortalamasına eklenecektir.

3- Lisans programından mezuniyet hakkını elde eden ancak ikinci anadal (çift anadal) diploma programını bitiremeyen öğrencilerin öğrenim süreleri ikinci anadal programına kayıt yaptırdığı  eğitim öğretim yılından itibaren lisans programı için azami yedi yılda mezun olma şartı getirilmiştir.

4- Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından  12/02/2016 tarihinde üniversitelere gönderilen yazıda birden fazla aynı düzeyde programa kayıt yaptırılamayacağına ilişkin karar sayfamızda duyurulmuştu.  Haber için tıklayınız. 

Bu çerçevede; ilgili yönetmeliğin 23 üncü maddesinin 1 nci fıkrası;  "Örgün öğretim yapan yükseköğretim kurumlarının birden fazla aynı düzeydeki programına öğrenci kaydı yapılamaz.” şeklinde değiştirilmiş ve Yükseköğretim Kurulu aldığı bu kararı yasal mevzuat çerçevesine oturtmuştur.

Bu yazının tüm hakları (içerik ve görsel) akademikadro.net aittir.  akademikadro.net biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik ve görsel kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.